DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

METEOROLOZI NAPOMINJU: Tokom grmljavine ne nosite sa sobom električne uređaje

Nestabilno vrijeme sa grmljavinom u ljetnjem periodu donosi i udare groma, piše portal RTCG. Najnoviji se dogodio prekjuče u bjelopoljskom selu Kradenik kada je stradao devetogodišnji dječak. Nesrećnih slučajeva sa fatalnim ishodima bilo je i ranije u bjelopoljskim krajevima. Ljekari i meteorolozi kažu da se rizik od udara groma ne može spriječiti, ali da postoje preporuke koje u tim situacijama mogu da spriječe nesreću.

U bjelopoljskom Kradenika prekjuče ništa nije slutilo na tragediju ali ubrzo su polje prekrili tamni oblaci, prasak i grmljavilna, a od udara groma stradao je devetogodišnji dječak.

Nevzeta Mustajbašić i Nako Dervišević ističu da se udari groma dešavaju i to uglavnom popodne i predveče. Žao im je zbog tragedije komšija.

Dr Besim Kadić, rukovodilac službe Hitne pomoći Bijelog Polja, kaže da nijesu uspjeli da spasu dječaku život. Direktan udar groma je izazvao zastoj srca. U ljekarskoj praksi imao je nekoliko takvih slučajeva.

– Imali smo i slučaj da je stradala i jedna žena, gdje je udar došao kroz utičnicu u kući – kaže Kadić.

On preporučuje da pri ovakvim vremenskim prilikama treba baciti metalne predmete od sebe, skloniti se sa strane, čučnuti i smanjiti razmak između tijela i zemlje.

Pukom srećom jedan od pacijenata dr Kadića preživio je udar groma.

– Ne nosite sa sobom elektične uređaje, kablove, treba imati izolaciju, gumene čizme, kabanice. To su stvari kojima se ometa protok elektriciteta između oblaka i površine zemlje i smanjujete rizik – kaže meteorolog Branko Micev.

Izvor: rtcg.me