COVID 19 PREPORUKA

GALIĆ: Mjere će zavisiti od toka epidemije

Screenshot/TVCG

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić poručio je da će mjere u Crnoj Gori zavisiti od epidemiološke situacije, te da ćemo tek vidjeti na kom nivou će se obolijevanje nastaviti. Dobru prognozu, kako je kazao Galić u emisiji TVCG ,,Dobro jutro Crna Goro”, daju parametri poput nižeg nivoa hospitalizacije prethodne sedmice i manji broj smrtnih ispoda od posljedica infekcije.

– Trenutno se nalazimo na nivou obolijevanja iz februara, kada je zapravo dolazilo do pada broja zaraženih. Sam nivo obolijevanja iz prethodnog perioda promijenjen je, jer građani nijesu sprovodili aktuelne mjere, iako je pandemija još u toku. Stvorili su se i neki prirodni uslovi – povećan je broj kontakata – naveo je direktor IJZ.

Istakao je da razlika u simptomima ne postoji.

– Dominantan je i dalje omikron soj, koji karakteriše klinička slika koja stvara probleme u gornjim disajnim putevima, za razliku od prethodnih sojeva koji su stvarali probleme u donjim disajnim putevima – upalu pluća – dodao je direktor IJZ.

Rizičnim grupama je preporučio nošenje maski, vakcinaciju i poštovanje ostalih mjera. Za sada, na ovom nivou obolijevanja, ostaje mjera da se maske nose u zdravstvenim ustanovama, javnom saobraćaju i kolektivnim centrima, kazao je Galić u Jutarnjem programu TVCG.

– Nadam se da svojim ponašanjem nećemo doći u situaciju da neke rigoroznije mjere sprovoimo. U svijetu nema nekih značajnih mutacija, tako da za sada imamo pozitivniju situaciju u odnosu na ljetnji period prošle godine – dodao je on.

Vakcinacija i dalje neophoda

Galić je istakao da su vakcine i dalje efikasne u borbi protiv kovida-19.

– Vakcine su oružje sa kojima mi svoje tijelo naoružavamo prije nego virus dođe u naš organizam. To je nešto sa čim možemo spremno da dočekamo nekog ,,nezvanog gosta” – objašnjava Galić.

Dodaje da su reinfekcije moguće, pa se, kako navodi, i pored vakcinacije moramo prirdžavati epidemioloških mjera.

U najboljem slučaju, koronu ćemo u nekom budućem periodu tretirati kao endemsku bolest – sezonski grip, kada bi rizične grupe primale vakcinu kako bi se zaštitile.

– Ipak, virus je pokazao veliku sposobnost prilagođavanja i niko neće dati prognozu za duži period. U skladu sa promjenama, bitno je da zdravstveni sistemi reaguje. Crnogorski sistem je i će adekvatno odgovoriti na sve izazove – zaključio je Galić.

Izvor: rtcg.me