PREPORUKA ZDRAVLJE

KOD PEDIJATRA: Kako se izboriti s stomačnim virusom?

 

Na pitanje kako se izboriti s stomačnim virusom, dr Nina Mandić, pedijatar iz PZU Doktorica Mica u Podgorici, savjetuje:

-Najvažnije je da dijete pije i jede. Često, po malo. Nema posebne dijete. Izbjegavati slatkiše, voćne sokove i svježe voće (izuzetak je banana, ona je poželjna). Preostao je širok izbor od onoga što dijete hoćei voli da jede. Svako voli prženi krompir, suvi keks, štapiće i ostale grickalice…

-Više tečnih stolica ( više od pet obilnih stolica) zahtijeva nadoknadu tečnostima za dehidraciju. Zbog „bljutavog“ ukusa ih treba prije upotrebe dobro rashladiti u frižideru. Orjentaciono: svaka tečna stolica zahtijeva 10 ak malih kašika kod malog djeteta i 10- ak velikih kod većeg, za nadoknadu gubitaka.

-Novi pedijatrijski stavovi „sumnjaju“ u djelotvornost probiotika. Ne skraćuju tok bolesti, pa na njima ne treba insistirati.

-Učestalo povraćanje zahtijeva obustavu hrane i pića tokom 30- ak minuta od zadnjih tegoba. Nakon toga po malo hladne vode i „suvi“ zalogajčić-keks, slani štapić…

-Nažalost, ponekad je neophodna „infuzija“ i ne treba je izbjegavati ukoliko je pedijatar preporuči.

-Često pranje ruku tekućom vodom i sapunom će biti jednostavna mjera da nas virus zaobiđe.

 

 

Dr Nina Mandić

PZU Doktorica Mica