ART PREPORUKA

ZABRANJENO PUŠENJE IMA NOVU PJESMU: Priča o čovjeku koji je izgubio dodir s realnošću

Promo

Udubljen u istraživanje najnovijih teorija zavjere, prezauzet svakodnevnim gledanjem u sunce i pentranjem po bosanskim piramidama, Ekrem nije ni primijetio da je njegova zanemarena supruga pronašla novu ljubav – čuvenog rokera Seja Sexona.

Ovo je u kratkim crtama, kako poručuju iz kultnog benda Zabranjeno pušenje, sadržaj novog, urnebesnog spota za pjesmu ,,Ekrem”, kojim je Pušenje sinoć otvorilo novi album ,,Karamba”, a sjutra će biti objavljen i donijeće nam 16 numera.

Glavnog junaka, zaluđenog ravnozemljaša i ljubitelja alternativne nauke, dočarao je popularni hrvatski glumac Asim Ugljen.

Spot je režirao Tomislav Fiket, koji godinama sarađuje s bendom i radio je i spotove za pjesme ,,Možeš imat’ moje tijelo”, ,,Mile Hašišar”, ,,Poso, kuća, birtija”, ,,Pupoljak”, ,,Počasna salva”, ,,Dobro dvorište”, ,,Modni guru”…

,,Ekrem” je, kao i mnogi drugi tekstovi Seja Sexona, zapravo kratak i duhovit predložak za film, pa je saradnja s njim i Zabranjenim pušenjem bila prava pjesma, priča Fiket.

– Ekrem je metafora za sve brojniju količinu likova koju su krenuli da pištoljem na vodu gase svjetske požare, a zaboravili su da zaliju cvijeće u svojoj bašti. Priča o čovjeku koji je izgubio dodir s realnošću, pokušavajući da ,,pobjegne vlastitoj sudbini”, koji čuva svoje tijelo, dok truje svoj um najrazličitijim glupostima s interneta, bila je mi je posebno inspirativna, jer otvara mogućnosti za brojne komične situacije, koje ćete vidjeti u spotu – dodaje režiser.

Ekremovu suprugu glumi članica grupe Zabranjeno pušenje Angie Zebec, a u ulozi njenog novog ljubavnika je frontmen benda i autor pjesme Davor Sučić, odnosno Sejo Sexon.

– Kada sam pisao ,,Ekrema” nisam imao ideju da će biti baš tako mlad i zgodan kao Asim Ugljen, pa sam prilično zahvalan Tomislavu Fiketu koji mi je dao priliku da mu, makar u spotu, ,,skinem” trebu – u svom stilu je zaključio Sejo Sexon.

kud duga