DRUŠTVO PREPORUKA

SVIJET OBRAZOVANJA BRIŠE GRANICE: U Sarajevu dodijeljene nagrade nastavnicima

Od 26. do 29. maja Sarajevo je bilo dom znanja, obrazovanja, prijateljstva, ljubavi, dobrih želja i poruka. S motom “Svijet obrazovanja briše granice”, održana je  4. konferencija ” Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije”, koja ima za cilj da afirmiše nastavničku profesiju u zemljama sa prostora ex YU.

Konferenciji je prisustvovalo više od dvjesta prosvjetnih radnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije, a dvadeset pet je proglašeno za najbolje.  Priznanja struke i titule  “Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije” dobili su nastavnici i izCrne Gore.

Za najbolje među najboljima proglašene su: Tatjana Popović, prof. CSBH jezika i književnosti iz Podgorice, Dragica Vukčević, prof. biologije iz Podgorice i Vesna Čabarkapa,učiteljica iz Bara.

-Ovo priznanje ima posebnu težinu upravo zbog vrlo ozbiljnih zahtjeva koji se moraju ispuniti da bi se apliciralo  (dodjeljuje se za entuzijazam, kreativnost, inventivnost, rezilijentnost, moć inspiracije i motivacije za uspjeh i, naravno, postignuća u radu) i činjenice da su najbolji nastavnici prepoznati od kolega tj. od struke-rekla je nagrađena profesorica Tatjana Popović.

Ona je kazala da je izgledalo da je cijelo Sarajevo tih dana bilo u znaku ANN EX YU, od brojnih zvaničnika do volontera i organizatora koji su brinuli da sve bude besprijekorno: od smještaja učesnika konferencije, Sajma obrazovnih ideja, radionica, promocija knjiga, do kafe na Baščaršiji, vožnje kočijama do Vrela Bosne, izleta na Trebević i Žutu tabiju. 

-Priča o ovom događaju ne prestaje završetkom Konferencije. Najbolji nastavnici gostuju u medijima širom regiona i govore o, kako neko reče, „neviđenim emocijama, ljubavi i povezanosti kroz obrazovne ideje“. Svima je, valjda, jasno da zemlja koja ne prepoznaje značaj nastavničke profesije, ne posvećuje joj maksimalnu pažnju i ne ulaže u obrazovanje, nema budućnosti. Kod nas, u Crnoj Gori, o ovome ni riječ-zaključila je Popović.

 

M.A.R.

Foto: Privatna arhiva