ART PREPORUKA

NB ,,RADOSAV LJUMOVIĆ”: Otvorena izložba učeničkih radova ,,Podgorica-grad knjige”

Danas je na Platou ispred Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović” otvorena izložba „Podgorica – grad knjige“ koja je sačinjena od likovnih radova učenika osnovnih škola, saopšteno je iz PR službe NB ,,Radosav Ljumović”.
U okviru likovnog konkursa na temu „Podgorica – grad knjige“ pristiglo je stotinu radova učenika podgoričkih, ali i škola iz drugih crnogorskih opština. Na konkurs su pristigli radovi koji prikazuju zelenu Podgoricu sa različtim mjestima za čitanje, zatim radovi sa simbolima Podgorice, crteži naše Biblioteke, književni likovi i heroji u našem gradu i još mnogo toga.
U saradnji sa NLB bankom, Biblioteka je obezbijedila vrijedne nagrade za prva tri pobjednička rada, te specijalne nagrade za pohvalne radove, al i poklone za sve učesnike konkursa. Prvo mjesto na konkursu osvojila je Tara Simonović iz OŠ „Oktoih”, drugo mjesto Ksenija Vujačić, OŠ „Vlado Milić“, a treće mjesto Lana Šaban iz OŠ „Maksim Gorki“.
Podsjećamo, Biblioteka u 2022. godini realizuje kampanju pod nazivom „Podgorica – grad knjige“ koja ima za cilj da sve sugrađane podstakne na ljubav prema knjizi i čitanju. U okviru ove kampanje do sada je organizovano mnoštvo programa i aktivnosti – gostovanje pisaca iz inostranstva i regiona (Turska, Italija, Rumunija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), autorske i književne večeri, izložbe knjiga, tematske tribune „Riječ o Podgorici”. Posebna pažnja posvećuje se aktivnostima za mlade i đecu – interaktivne, edukativne i kreativne radionice, literarni i likovni konkursi, dramska čitanja književnih djela, recitatorske večeri. Osim toga, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” do sada je objavila više publikacija, a neke od njih uključuju monografiju „Žene Crne Gore”, monografiju „Crnojevići – treća crnogorska dinastija”, reprint izdanje „Baroni di Makaroni i Knez de Majonez”, studiju o prevodilaštvu, stručna literatura „Praktična metodika književnoga odgoja i obrazovanja” autora Jakova Sabljića, studiju „Od Podgorice ka Cetinju” Slobodana Boba Čukića i druge.
Sve programe i aktivnosti Biblioteke zainteresovani mogu pratiti na vebsajtu ustanove, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram koje se redovno ažuriraju.

kud duga