DRUŠTVO PREPORUKA

MARTINOVIĆ: Opasnost od majmunskih boginja mala, nema mjesta panici

Foto: rtcg.me

U Evropi i u svijetu do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica majmunskih boginja, tako da nemamo razloga za paniku, kazao je u emisiji ,,Dobro jutro Crna Goro” na TVCG dr Adis Martinović iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

On kaže da je sreća i da u Crnoj Gori ne postoji puno ljudi koji putuje u Nigeriju ili zemlje zahvaćene bolešću, pa je i opasnost mala.

Stručna javnost je, kaže Martinović, znala za majmunske boginje, dok narod nije bio upoznat sa tim jer ga nije bilo kod nas.

U pitanju je, pojašnjava, akutno virusno oboljenje izazvano virusom majmunskih boginja, poznato još od 1958. godine kad je virus prvi put pronađen kod majmuna u Africi, a prvi slučaj kod čovjeka zabilježen je 1970. godine u Africi.

Sada se, kaže, bilježi veći broj zaraženih od prosjeka.

– Jednostavno, poklopilo se i vrijeme i mjesto i čovjeku i virusu, našli su se na istom mjestu i došlo je do prenosa – kazao je Martinović.

U pitanju je, kako je rekao, potpuno drugačija bolest od korone, a karantin koji su najavile Velika Britanija i Belgija, u trajanju od tri sedmice, odnosi se samo na osobe koje su bile u direktnom, bliskom osobom sa oboljelom.

Osnovne karakteristike bolesti su povišena temperatura i izbijanje ospe.

– Imaju nekoliko stadijuma, prvi je period inkubacije koji prosječno iznosi od sedam do 14 dana, a može biti od pet do 20 dana. Nakon isteka tog perioda javljaju se simptomi poput povišene temperature, malaksalosti, groznice, bolovi u leđimia, uvećanje limfnih žlijezda i ospa – navodi.

Boginje su, kako je rekao, smrtonosne, a smrtnost u Africi kod zapadnoafričkog soja se kreće oko jedan odsto, dok u opasnijoj varijanti, kod centralnoafričkog soja, ide i do deset odsto.

– U Evropi i u svijetu još nije zabilježen nijedan smrtni slučaj do sada, tako da nemamo razloga za paniku – pojasnio je Martinović.

Epidemiološko istraživanje pokazalo je da većina oboljelih su muškarci od 20 do 40 godina: ,,Karakteristično je da su ugroženi homoseksualci”.

Postoji, kaže, teorija da su dvije žurke u Belgiji i Portugalu odgovorne za epidemiju.

– Naša je sreća da nemamo puno osoba koje putuju u Nigeriju ili zemlje koje su najzahvaćenije, tako da je opasnost mala, a i SZO je dala procjenu da je vrlo mali rizik za opštu populaciju, osim rizičnih grupa – istakao je Martinović.

Najbolja prevencija je izbjegavanje kontakta sa oboljelim ili sumnjivim kontaktima.

Izvor: rtcg.me