Anketa PREPORUKA

Danilovgrad: U Centru za kulturu otvorena izložba Božidara Pavićevića Zodijaka

Sinoć je u danilovgradskom Centru za kulturu, u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti,  otvorena izložba radova Božidara Pavićevića Zodijaka. U ime danilovgradske opštine posjetioce je pozdravila predsjednica Zorica Kovačevića, a u ime organizatora, Centra za kulturu Božidarka Beba Popović.

-Uvijek je govorio da je Danilovgrad njegov zavičaj, specifičan po različitostima malim i velikim, po dobrim i britkim ljudskim osobinama. Grad Danilovgrad, koji je imao ogroman zamajac od davnina, grad koji je znao samo da priča, ako ima dovoljno sluha za sve te njihove priče, govorio je Zodijak. Rijeka Zeta i njegovi mostovi su tragovi jači od svih nas. Zato neka grad Danilovgrad nikad ne zaboravi našeg Boža, neponovljivu ličnost koja je imala snage da nas inspiriše, povede i kreativno sugeriše onaj stav koji mu život nameće-rekla je Kovačević.

Božidarka Beba Popović kazala je da je velika čast i zadovoljstvo što su kao organizator, zajedno sa porodicom Božidara Pavićevića Zodijaka, ,,sa posebnim uvažavanjem i sjetom, upriličili ovu izložbu”.

-I tim gestom se makar u nekoliko odužili i podsjetili javnost na ovog značajnog crnogorskog umjetnika koji nesumnjivo ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti Crne Gore. Izložba dokazuje i to da djela velikog umjetnika uvijek žive i poslije njega-kazala je Popović.

Milica Pavićević, kćerka Božidara Pavićevića Zodijaka istakla je da ne može da govori o očevom stvaralaštvu  bez snažnih emocija.

-Zodijakov opus, izložen večeras, njegova je najintimnija biografija. Ne postoje riječi koje mogu bolje od ovog suptilnog izbora izraziti likovnost i njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju. Opisivao je događaj, trag, um, rođenje i stradanje, ljubav, misao iznad svega i birao mjesta u našem domu gdje će različiti izrazi živjeti sa nama (Božidar voli da kaže – da dobiju patinu). I sve je dobilo smisao. Za nas i konačni i beskonačni i neraskidivi. Za vas, draga publiko, jedno drugačije, možda najbliže druženje sa Zodijakom.

Ovo obraćanje, koje je uvod u vaš doživljaj, završiću stihovima tatinog dragog prijatelja, znam da bi to volio, našeg velikog pjesnika Vita Nikolića:

,,Čudna me ponekad želja hvata,

Da kupim razglednicu i napišem:

„Dobro je: pošte rade, nema rata…“

Neka Božidarova umjetnost diše zajedno sa vama-kazala je Pavićević.

U muzičkom dijelu programa učestvovale su Mila Nikić, vokalna solistkinja i Iva Uskoković, violončelistkinja.

Izložba će trajati do 17. juna, a radovi se mogu pogledati radnim danima od 10-14h i od 18-20h.

This slideshow requires JavaScript.

Podsjetimo, Božidar Pavićević Zodijak rođen je u Danilovgradu 1948. godine gdje je i okončao svoj životni vijek 2015. Od 1972. bio je član likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je svestran stvaralac, bavio se, osim slikarstva, i scenografijom i grafičkim dizajnom. Imao je više od sto samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radio je u NJP ,,Pobjeda”.

Mn.M.

Foto: A foto studio