ART PREPORUKA

PODGORIČKI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA POČINJE 8. MAJA: ,,Sa knjigom bez distance”

Šesnaesto izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja biće održano od 8. do 14. maja u garaži Delta Cityja pod sloganom ,,Sa knjigom bez distance”, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.
Ulaz je besplatan, a radno vrijeme Sajma biće od 11 do 21 sat.
– Na sajmu će se predstaviti mnogobrojne izdavačke kuće, kao i pojedine ambasade, ustanove, biblioteke, predškolske ustanove, osnovne škole, srednje škole, univerziteti. Takođe, oni će imati svoje štandove gdje će posjetioci moći da pogledaju izdanja, programe i sve aktivnosti koji su predškolske, školske ustanove i univerziteti pripremili za njih – kazala je koordinatorka i PR Sajma Belma Zečević.
Predstaviće se stotinjak izlagača.
Organizatorka programskog dijela Sajma Jelena Krsmanović predstavila je program.
Sajam će biti svečano otvoren u nedjelju, u 19 sati. Akademik i pisac Goran Petrović pripremio je za ovu priliku posebno pisanu svečanu besjedu, a na otvaranju sajma govoriće i ministarka kulture i medija Maša Vlaović.
– Na svečanom otvaranju svoje prisustvo potvrdili su premijer Dritan Abazović, brojni visoki državni zvaničnici i diplomatski kor i  predstavnici Sarajevskog sajma knjiga, predsjednik Programskog savjeta Ibrahim Spahić i generalni direktor Skenderije, organizatora svih sajmova u Bosni i Hercegovini, Damir Petrinić – kazala je Krsmanović.
Dodala je da će gosti biti brojni pisci i autori iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.
– Gosti iz Srbije biće Goran Petrović, Muharem Bazdulj, Vladimir Pištalo, Matija Pavićević i tu je naš posebni gost i prijatelj profesor Aleksandar Jerkov. Iz Bosne i Hercegovine nam dolazi Feđa Štukan, Goran Samardžić, Samedin Kadić, Mediha Selimović, Magdalena Blažević, Kašmir Huseinović, Šimo Ešić i Hadžim Haljimerić. Iz Hrvatske  dolaze Renato Baretić, iz Crne Gore pisci koji će se predstaviti na Sajmu su Goran Danilović, Marijana Šundić, Predrag Sekulić, Iva Bajković, Radmila Knežević, Aleksandar Bečanović i Đorđe Gregović – rekla je Krsmanović.
Ona je istakla da je sajam jedna velika interaktivna radionica.
– Pozivamo sve čitaoce, publiku, da se uključe ne samo svojim prisustvom, nego tu su i autori i izdavači i sve ustanove su tu upravo da bi bio jedan živi dijalog. Bilo bi lijepo ako bi mogli iz drugih gradova da obrazovne ustanove i škole se organizuju i posjete naš Sajam. Pored toga što će se upoznati sa dinamikom i programom Sajma, imaće priliku da između sebe podijele svoja iskustva, svoje projekte, svoja izdanja – kazala je Krsmanović.
Slogan ,,Sa knjigom bez distance” objasnila je time da ,,knjiga niti dozvoljava niti mi želimo da imamo distancu sa knjigom na bilo koji način.”
– Ovaj prethodni period zatvaranja zbog korone nam je pokazao razlog da knjiga ne dozvoljava distancu zato što se intenzivno radilo i čitalo, ali itekako i pisalo i pisaće se. Najteže vrijeme izgleda donosi najbolja književna djela, to nam je makar istorija pokazala – istakla je Krsmanović.
Članica žirija za dodjelu nagrada prof. dr Slavica Perović rekla je ,,da nagrade nisu potrebne, ne bi ni postojale.”
– Nagrade su tu zato što doprinose da pisac ili bilo koje pregnuće vezano za knjigu, za izdavaštvo bude vidljivo. Nagrade stimulišu i nagrade podstiču na razne načine. Nagrade znače tiraže knjiga, intervjue, promociju određene poetike, nagrade za pisca znače mnogo u stvaralačkom svijetu i pozicioniranje među piscima – istakla je Perović.
Dodala je da se ona i preostali članovi žirija, predsjednik prof. dr Siniša Jelušić i mr Marina Vešović, bave ,,vrednovanjem u širokoj lepezi, od autora do izdavačkih poduhvata, opremljenosti, edicija, do svega onoga što su sajamske nagrade”.
Organizatori su Nova knjiga i Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja. Partner je Delta City.
B.R.
Foto: B. Šekularac/MNE magazin

kud duga