DRUŠTVO PREPORUKA

KOTOR: Za četiri mjeseca Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti pružila 57 servisa podrške

Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti iz Kotora je kroz projekat ,,Coopperazione Montenegro- piano ontegrato di inevneti per l incuslione giovanile, il contrasto al disagio e lo svillupo della cittadinaza attiva”, u periodu od 20. avgusta 2021-20.januara 2022.godine, pružila 57 servisa podrške za 26 osoba, samih zavisnika/ca i članova porodica.

Pomenute aktivnosti realizovane su u više faza. Od rada sa roditeljima, do direktnog rada sa zavisnicima/cama, koji je podrazumijevao savjetovanje u oblasti potencijalne rehabilitacije i oporavka. Zaprimljeno je 22 poziva na besplatnu telefonsku liniju, sa potrebom ispitivanja načina rada i tretitanja različitih vrsta i tipova zavisnosti.

Kancelarija takođe sprovodi na nedjeljnom nivou preventivne i sekundarne radionice u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Kotor. Radionice imaju oko 300 polaznika. Učenici se informišu i edukuju o opasnostima koje izazivaju bolesti zavisnosti. Vrste droga, zdravi stilovi života samo su neke od tema na radionicama, kazale su za MNE Magazin samostalne savjetnice u Kancariji za prevenciju bolesti zavisnosti, Slađana Mijanović i Snežana Stevović- Janković.

U saradnji sa NVO ,,Prima” iz Podgorice i ove školske godine iznjedrena je kategorija vršnjačkih edukatora koji pomažu u podizanju svijesti o problemu konzumiranja psiho-aktivnih supstanci.

N.P.

(Tekst objavljujemo u okviru projekta ,,Reci NE svim oblicima zavisnosti“ podržanog od Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija)