DRUŠTVO PREPORUKA

PRAZNICI: Danas je Vaskrs

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrsenje Isusa Hrista – Vaskrs, hrišćanski praznik koji je osnova novozavjetne propovjedi i vjere u preporod i spasenje.

Praznik vaskrsenja Isusa Hrista slavi se tri dana.

Po crkvenom predanju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedjelju zorom, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali, a Isus je vaskrsao.

Na Vaskrs je, po vjerovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah povjerovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uvjeri. Otuda u narodu uzrečica: Nevjerni Toma.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: poslije proljećne ravnodnevice, prve nedjelje poslije jevrejske Pashe i poslije prvog punog mjeseca.

Vaskrs je pokretan praznik.

Uvijek se vezuje samo za nedjelju i može”pasti” u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom kalendaru.

 

Mn.M.