MODA SLAJDER

SOMERSBY FASHION WEEK MONTENEGRO: Banović donijela duh Španije, Spasojević Sicilije na pistu

Drugo veče jubilarnog, 30. izdanja Crnogorske nedjelje mode-Somersby Fashion Week Montenegro obilježile su revije Marine Banović, Valentine Mitrović, studenata prve i druge godine odsjeka Modni dizajn na UDG-u, Ane Suevalove i Bate Spasojevića.
Najnovija proljećnja kolekcija kreatorke Marine Banović bila je dijelom proslava Španije. Otvorila je sa dugom lepršavom crvenom haljinom. Volani, karneri, tufne, pruge, animal i cvjetni print na kreacijama prirodnih materijala miješali su se na haljinama, kombinezonima, mantilima, kardiganima, prslucima, bluzama, pantalonama i topovima. Bila je to prava proljećna kolekcija – lagana, svedena, elegantna i razigrana. Bijela, crna i siva bile su boje koje su dominirale. Sve kreacije lijepo je dopunio obućom španski brend Pretty Ballerinas.
Kolekcija je, kako je rekla ranije za MNE magazin, ,,namijenjena sezoni koja predstoji.”

This slideshow requires JavaScript.

– Sadrži sve odjevne komade potrebne da provedete dan – od jutra, posla, slobodnih aktivnosti, večernjeg izlaska… Nije tipično sezonska, vodili smo računa i o čestim promjenama vremenskih prilika, tako da, sem ljetnjeg programa, sadrži i mantile, kardigane, prsluke… Dopunjena je adekvatnim aksesoarom i brendom obuće španskog proizvođača Pretty Ballerinas – rekla je tada Banović za naš portal.
Ono što je tom prilikom istakla jeste da je svaki komad u ovoj kolekciji unikatan i nijedan nije izrađen u tkanini dostupnoj na našem tržištu.
– Sve to ovakav tip kolekcije izmješta iz surovo komercijalnog – rekla je Banović za MNE magazin.
Valentina Mitrović predstavila se kolekcijom ,,Zvjezdice”. Preslatki mališani prošetali su pistom uz pjesmu ,,Deca su ukras sveta”. Posjetioce je posebno očarala djevojčica koja je pokazala da Crna Gora ima buduću zvijezdu u plesu i dječaci koji su dijelili cvijeće damama u publici.
Studenti prve i druge godine odsjeka za modni dizajn na UDG-u predstavili su se dvjema kolekcijama. Prva, pod nazivom ,,Holy Nature” je slavila prirodu i bila u bijeloj boji, dok su studenti prve godine se odlučili za rokerski stav kroz zanimljive kombinacije teksasa.
Ana Suevalova predstavila se  kolekcijom ,,Barege”. Crvena je bila dominanatna boja. Barež je lagani materijal nalik gazi, sjedinjenje svile i vune, pa je to, uz somot, viđeno u haljinama, ogrtačima, kombinezonima i kompletima.
Kreator Bata Spasojević donio je duh Sicilije na pistu u svojoj kolekciji za proljeće-ljeto 2022. Otvorena je izlaskom manekena u militari pantalonama i jakni, dok je za lanac držao psa. To je bila najava onoga što je uslijedilo – dame u kratkim, pripijenim haljinama sa prorezom koje su odražavale stav i senzualnost, kožni kombinezoni, šljokice, zanimljivi detalji, a onda muška kolekcija – sakoi, majice, košulje, jakne i pantalone sa velikim džepovima, uz pjesmu grupe Maneskin ,,Zitti e Buoni”.

This slideshow requires JavaScript.

A onda opet povratak na žensku koloritnu kolekciju jarkih boja i interesantnih detalja. Spoj elegancije, senzualnosti, odvažnosti, roka, panka i glamura.
U revijalnom dijelu nastupili su Marijana Zlopaša sa pjesmom ,,Tražim ljubav” i Bojan Marović sa numerom ,,Kao da si tu”.
Za frizure manekenki i ovog puta bio je zadužen tim Zorana Vukčevića sa Zoranom Vukčević na čelu.
Danas u 19 sati, u sklopu projekta ,,Samo da podrži”, biće organizovan i Dan održive mode Delta City – na kojem će se predstaviti srednjoškolci i studenti modnog dizajna i modni dizajneri koji će prezentovati reciklažne komade odjeće, redizajnirane i pretvorene u nove moderne nosive komade.
B.R.
Foto: B. Šekularac