Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

ŠKOLA PROGRAMIRANJA CODING GIANTS: Održane besplatne radionice

Besplatne online radionice Škole programiranja Coding Giants, tokom aprila, pohađalo je oko 100 djece i mladih uzrasta od sedam do 19 godina.

Koordinatorka Škole Arijana Vučinić -Nikolić ističe da je raduje činjenica da su djeca i mladi u Crnoj Gori zainteresovani za programiranje.

-Besplatnim radionicama, koje smo nazvali „Code with Giants“, željeli smo da omogućimo djeci i mladima da nauče  prve korake programiranja koji će im pomoći da procijene da li ih ova oblast, koja je sve popularnija u svijetu, interesuje. Programiranje ne donosi samo finansijske benefite i veću konkurentnost na tržištu rada. Posebno je zanimljivo da su brojna istraživanja pokazala pozitivan uticaj programiranja na ljudski mozak, tačnije da postoji velika povezanost između učenja programiranja i razvoja kognitivnih vještina. Programiranje-kodiranje pomaže u razvoju logičnog i analitičkog razmišljanja, ali i semantičkog i operativnog pamćenja-istakla je Nikolić- Vučinić.

Jeda od polaznika besplatnih radionica bio je i sedamnaestogodišnji Ognjen Popović iz Podgorice, koji ističe da je radionica ispunila njegova očekivanja.

-Besplatna radionica mi se mnogo svidjela, način kako se izvodila, šta smo postigli i naučili. Sve je ispunilo moja očekivanja. Radionice, kao ove, su dobra prilika za mlade da nauče nešto novo što će im biti korisno u praksi kad počnu da rade. Posebno mi se dopalo što radionice polaznicima otvaraju šira vrata novih grana IT-a sa kojima možda ranije nijesu bili upoznati ili za koje nijesu bili zainteresovani- kazao je Popović i dodao da je programiranje u današnjem vremenu zastupljeno u svim djelatnostima i da je jako važno za razvoj svijeta. 

-Programi koje Škole programiranja Coding Giants organizuje su dobra prilika za mlade i zato bih preporučio mojim vršnjacima, ali mlađima-zaključio je Popović.

Za Itanu Vučinić iz Podgorice programiranje i IT sektor su bili neinteresantni sve do pohađanja online radionice C# zbog koje je promijenila mišljenje.

-Programiranje nijesam doživljavala kao interesantnu oblast sve dok nijesam završila besplatnu radionicu Škole programiranja Coding Giants. Zahvalna sam roditeljima što su me upisali na radionicu i pružili mi priliku da steknem neke nova znanja, ali i vidim drugu stranu programiranja. Zbog ovoga sam ozbiljno počela da razmišljam o programiranju kao budućem pozivu. Zato ću nastaviti sa petonedjeljnim programom koji organizuje Coding Giants, jer znam da će mi, između ostalog, pomoći u razvoju kreativnog i logičkog razmišljanja. Svim mojim vršnjacima preporučila bih programe koje organizuje Škola, jer sam sigurna da će nam olakšati pristup učenju, ali i rješavanju određenih problema- kazala je Itana.

U Crnoj Gori počela je sa radom međunarodna škola programiranja Coding Giants  koja je otvorena na osnovu franšize dobijene od Coding Giants iz Poljske. Tačnije, Školu su osnovala četiri studenta Fakulteta elektrotehnike i informacionih tehnologija Univerziteta u Varšavi, Poljska, 2015. godine, koji su željeli da svoju strast za programiranjem i informacionim tehnologijama podijele i prenesu na mlađe generacije. Pored toga, Škola je podržana od Mikrosofta, a  33 kursa sa više od 300 lekcija pažljivo su pripremljeni od strane specijalizovanih programera i prilagođeni uzrastu polaznika. Sve informacije o Školi i programima mogu se naći na Linku https://codinggiants.me/.