Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

TUZI: Održana radionica ,,Otkrij bolest na vrijeme nemoj da zakasniš”

Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori godišnje se otkrije više od 378 slučajeva karcinoma dojke, a više od 150 umre na godišnjem nivou. U zadnje dvije godine pandemije kovida, žene su slabije dolazile na preglede i očekuje se povećanje smrtnosti – poručeno je sa radionice koja je danas održana u Tuzima pod motom ,,Otkrij bolest na vrijeme nemoj da zakasniš”, navodi se u saopštenju NVO ,,Žena danas”.
Radionicu je organizovala NVO ,,Žena danas” a predsjednica ovog udruženja Rosa Popović kazala je da je ovo nastavak njihovog rada nakon dvije godine pandemije kovida, koja ih je omela u aktivnostima.
– Mislim da su brojke upozoravajuće i treba da sve učinimo da se redovno ide na preventivne preglede. Time ćemo pomoći sebi, porodici u društvu u cjelini – kazala je sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Tuzi Marina Ujkaj otvarajući radionicu.
Preventiva može da spasi život, poručila je ona i pomenula da u Domu zdravlja u Tuzima imaju ginekološku ambulantu, ali već dvije godine nemaju doktora i apelovala na državne organe da im što prije obezbijede stručni kadar.
Kako je istakla prim.dr Nada Cicmil-Sarić, onkološkinja na Klinici za onkologiju, na našoj planeti svaka tri minuta se kod jedne žene dijagnostifikuje rak dojke, vodeći uzrok smrtnosti žena dobi 40-55 godina.
– Svaka osma žena će za svoj životni vijek (od oko 85 godina) oboljeti od raka dojke. U većini zemalja svijeta, posljednjih decenija, rak dojke je u stalnom porastu i sve češće obolijevaju žene mlađe životne dobi – kazala je Cicmil-Sarić.
Dodala je da više od 70 odsto raka dojke pronađu same žene prilikom samopregleda dojki.
– Od deset pronađenih čvorova u dojci, osam su sigurno dobroćudni – ističe Cicmil Sarić.
Da su alarmantni podaci, potvrdio je i dr Nebojša Jokmanović, specijalista ginekologije i akušerstva u KCCG koji je istakao da svake sedmice prilikom pregleda otkrije makar jedan slučaj raka grlića materica u poodmakloj fazi.
– Žene tokom pandemije, zadnje dvije godine su manje išle na kontrolne preglede i bojim se da će rezultati biti porazniji – kazao je Jokmanović.
Kako je naglasio, maligna oboljenja genitalnih organa su jedan od vodećih uzroka smrti žena i čine 13 odsto svih kancera kod žena.
– Ginekološki kanceri nastaju u žena svih dobnih grupa i izliječivi su u ranim stadijumima – kazao je Jokmanović, poručujući ženama da jednom godišnje moraju ići na kontrolne preglede jer, ukoliko se kancer otkrije na vrijeme, on je izlječiv.
Radionici je prisustvovalo oko 30 žena iz Tuzi koje su ocijenile da su im predavanja koja su čuli bila veoma korisna i da će prenijeti iskustva sugrađankama, zaključuje se u saopštenju NVO ,,Žena danas”.