Porto Novi
ART PREPORUKA

PODGORICA-GRAD KNJIGE: Gost turska spisateljica Ajfer Tunč

U Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović” od 18. do 20. aprila biće održan Festival književnosti pod nazivom ,,Podgorica – grad knjige”. Prvog dana festivala gostovaće poznata turska spisateljica Ajfer Tunč.

Ajfer Tunč (rođena 1964. u Adapazarıju) je savremena turska spisateljica. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Istanbulu. Tokom njenih studijskih godina napisala je mnoge članke za razne časopise o književnosti, kulturi i umjetnosti. Godine 1989. učestvovala je na konkursu za kratku priču Yunus Nadi u organizaciji dnevnih novina Cumhuriyet. Njena kratka priča pod nazivom Saklı (Skriveno) osvojila je prvu nagradu. Od 1999. do 2004. radila je kao glavna urednica izdavačke kuće Yapı Kredi. Njena knjiga Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70’li Yıllarda Hayatımız (Moji roditelji će te posjetiti ako nisi zauzet – Naš život 70-ih) objavljena 2001. naišla je na veliki entuzijazam. Ista je knjiga 2003. godine osvojila Međunarodnu nagradu Balkanika, nagrada koja je produkt saradnje sedam balkanskih zemalja, a kvalifikovala se i za prevođenje na šest balkanskih jezika. Osim toga, knjiga je objavljena na arapskom jeziku u Siriji i Libanu. Ajfer Tunč ja autorka scenarija pod nazivom Havada Bulut (Oblak na nebu), koji je baziran na kratkim pričama Saita Faika Abasıyanıka, a film je snimljen je i emitovan na TRT-u 2003. godine.

Svojim radom, Ajfer je dostigla visok nivo čitanosti i popularnosti u Turskoj, ali i širom Evrope i Bliskog istoka. Svojim stilom i temama, Ajfer često preispituje male, zatvorene sredine i ljude u njima. Introvertnost civilizacije, određenih kultura i ljudi, kao i sloboda da govori o položaju jedinke u takvim sredinama (sa čestim osvrtom na položaj žene u manje liberalnim društvima), klaustrofobičnost i monotonija postojanja takođe predstavljaju okosnicu njenog stvaralačkog opusa. Nerijetko se fokusirajući na psihologizaciju likova, Ajfer stvara narativne forme koje nude izvanredne književne minijature koje obrađuju domene mentalnog stanja junaka. Književni rad ove autorke odlikuje i raznovrsnost u pripovjedačkom postupku, te u njenim djelima čitalac može pronaći bogatstvo pripovjednog stila i različitost u domenu narativnih perspektiva koje se prepliću kreirajući na taj način efektivne kontraste koje pojačavaju čitalačke impresije.