Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Potvrđen prvi slučaj ptičjeg gripa

Adžić (Screenshot/TV Vijesti)

H5N1 je opasna virusna bolest divljih ptica i domaće živine i ovo je prvi slučaj avijarne influence u Crnoj Gori, kazao je u Bojama jutra TV Vijesti Bojan Adžić koji radi u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji.

On ističe da virus može da pređe i na ljude.

– Način dijagnostike je PCR, prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom. Što se tiče simptomatologije, glavni simptomi su bronhopneumonija, kašalj, povišena tjelesna temperatura. Životinje su bezvoljne i vrlo često obolijevaju i umiru u vrlo kratkom roku – objasnio je Adžić.

Uprava za bezbjednost hrane preduzima mjere od 2005. godine, od kada ovaj virus cirkuliše u zemljama regiona, rekla je Mevlida Hrapović iz Uprave za bezbjednost hrane.

Screenshot/TV Vijesti

Ona je apelovala na vlasnike većih komercijalnih farmi da biosigurnosne mjere budu na visokom nivou.

– To podrazumijeva da se izvrše dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija, da ne kupuju živinu od neprovjerenih proizvođača sa propratnom dokumentacijom koja je propisana, da ne koriste vodu iz bunara i jezera, jer kao što smo svjedoci uginuli pelikani su u području Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Sam virus preživljava i prenosi se i putem vode – istakla je Hrapović.

Dodaje da je broj uginulih pelikana porastao a da su oni dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji, koja će o rezultatima ispitivanja obavjestiti javnost.

– Veoma je bitno da ljudi koji imaju na svom gazdinstvu pet ili deset kokošaka da ih ne drže na otvorenom, zato što se virus izlučuje ekskretima od divljih ptica i da svaku promjenu zdravstvenog stanja koju primijete da obavijeste nadležne veterinarske službe – objasnila je.

Ističe da je sve što se nalazi na tržištu od živinskog mesa i proizvoda od živinskog mesa bezbjedno.

Izvor i foto: vijesti.me