PREPORUKA ZDRAVLJE

HIPP TEHNOLOGIJA: Izbor je organska mliječna formula

 

Kada govorimo o dojenju, nema dileme oko toga da je dojenje majčina i bebina prirodna i instiktivna potreba, a da je  mlijeko idealna hrana za novorođenče. Činjenica koju niko ne može osporiti često puta majkama koje iz nekog razloga ne mogu da doje – uopšte ili u mjeri u kojoj bi željele – može izazvati osjećaj krivice jer svojoj bebi ne mogu dati upravo to – najbolje i najprirodnije. Često forsiranje dojenja kao takvog i opšte prihvaćena teza da svaka žena može da doji,majkama ne pomaže mnogo ukoliko postoje stvarno opravdani razlozi zbog kojih dojiti ne može ili ne onoliko koliko bi bilo optimalno i bebi potrebno za napredovanje.

Ukoliko postoje objektivni razlozi za nemogućnost uspostavljanja laktacije, prije svega mislimo na zdravstvene, majke ne bi trebalo da doživljavaju to tragično i time povećavaju stres i nelagodu, koju će, svakako i beba osjetiti. Čak i one koje doje moraju ponekad dohranjivati bebu mliječnom formulom. Nije zanemarljiv ni broj slučajeva da majka sama odluči da ne doji već da hrani bebu „na flašicu“. Kako god majka odluči da hrani svoju bebu, savjetuje se da tome ostane doslijedna. Nema potrebe osjećati se „prisiljenom“ u pogledu dojenja, a isto tako treba realno preispitati svaku svoju odluku. Ono što je najbitnije, svakako je to da beba bude adekvatno nahranjenja, a nije naodmet konsultovati se sa pedijatrom , patronažnom sestrom ili drugim stručnim licem.

Ako od samog početka dojenje „ dobro ide“ i beba napreduje, sita, zadovoljna i mirna, problema nema. Ako ipak od samog početka hranite bebu adaptiranom mliječnom formulom, opet ste na neki način mirni i vi i ona. Uznemirenost nastaje kada niste sigurni da li je bebi dovoljno ono što podojem dobije. Ukoliko ona ne napreduje, što će opet potvrditi pedijatar, ili je često uznemirena, gura prstiće u usta, plače čak i odmah nakon podoja, sigurno će biti potrebno uvesti dohranu u vidu mliječne formule.

Kako odabrati mliječnu formulu?

Uz konsultaciju sa pedijatrom svakako ćete napraviti najbolji izbor. Na tržištu postoje mliječne formule koje se adaptiraju i prilagodjavaju bebinim potrebama i proizvod su studija, istraživanja i decenijskog rada stručnjaka u ovoj oblasti širom svijeta. Svim proizvođačima cilj je isti – proizvesti formulu koja će svojim sastavom biti što sličnija majčinom mlijeku. Naravno, ni jedna od njih ne može zamijeniti prirodne benefite dojenja, ali nipošto ne smijemo zanemariti činjenicu da je veliki broj zdravih beba hranjen formulom bez ikakvih problema, napredovao je izvrsno, i izrastao u zdravu djecu. Kako je generalno u savremenoj ishrani akcenat na organskom, preporuka bi mogla biti da se od samog početka bira organsko, i odabere jedna od dvije najpopularnije HIPP mliječne formule – već od prvog dana, Hipp 1 Organic i Hipp 1 Organic Combiotic.Bilo za koju formulu da ste se odlučili, bebi pravite obrok od adaptiranog mlijeka uvijek prateći uputstva proizvođača i budite u tome dosljedni.

 

(O hranjenju pomoću flašice, odabiru flašice i cucle u tekstu koji objavljujemo sjutra)

PR