ZDRAVLJE_IZDVOJENO

HIPP TEHNOLOGIJA: Šta je organska hrana (1)

Šta je organska hrana?

Toliko se intenzivno  posljednjih godina priča o organskoj proizvodnji i organskoj hrani, da mnogi ljudi termin „organsko“ već doživljavaju kao trend. Ipak, stil i način života koji podrazumijeva proizvodnju i konzumiranje organske hrane mnogo je više od toga, naročito u današnje savremeno doba kada planeta i priroda grcaju u zagađenju kao posljedici vrtoglavo brzog tehnološkog napretka. Nerijetko kažemo kako je „sve vještačko“, i nismo daleko od istine, gotovo da nema toga što proizvesti ne možemo,  ali ta „svemoguća“ tehnologija uzima svoj danak i htjeli to priznati ili ne, previsok je. Vratiti se prirodi i njenim zakonima, njenoj savršenoj jednostavnosti sve je veći imperativ. Jedan od koraka ka prirodnijem i zdravijem životu svakako je i tzv.“organski trend“.

Organska hrana je hrana koja se proizvodi  po principima i metodama organske poljoprivrede, prije svega  bez korišćenja savremenih vještačkih aditiva – raznih vrsta  pesticida i hemijskih đubriva. Ona ne sadrži genetski modifikovane organizme i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima, a nema u sebi ni hemijske prehrambene aditive.

Organska proizvodnja regulisana je zakonom pa proizvođači organske hrane  moraju imati posebnu ekološku sertifikaciju za ekološku proizvodnju  da bi proizvode plasirali kao „organske“. Standardi organske proizvodnje propisani  su kako na državnom odnosno nacionalnom, tako i na  međunarodnom nivou.

Generalno odnosno globalno gledano, pesticidi se danas u agrikulturi  veoma mnogo koriste i teško je čak i procijeniti koliko pesticida i mi i naša djeca dnevno unosimo preko hrane koju konzumiramo. Na drugoj strani postavlja se pitanje koristi od prelaska na organsku ishranu, jer ni rezultati nekih naučnih studija nisu bili potpuno jasni i eksplicitni, a imajući u vidu sveopšte zagađenje prirode i atmosfere, koliki nam ustvari benefit ovog načina ishrane ostaje.  Bilo kako bilo, učiniti sve za svoje i zdravlje svoje djece, ma koliko to malo izgledalo, ipak je samo do nas samih. Zdravlje ne bi trebalo da ima cijenu i nešto skuplji organski proizvodi  nisu posljedica „brendiranja“ kao što je to slučaj sa velikim brojem kategorija robe na tržištu, već  realna cijena. Organska hrana je jedina roba za kojom je potražnja u svijetu rasla čak i u periodu ekonomske krize 2008, a uz lagano ubrzanje taj trend traje i danas.

Složićemo se da je organska hrana najbolja hrana za djecu, već od prvih nemliječnih obroka. Pa čak i ako ne dojite svoje dijete, već ga hranite mliječnom formulom, neka Vaš izbor bude organska baby mliječna formula. Krenimo od samog početka najbolje što možemo. Uvođenje čvrste hrane bebama izazov je sam po sebi , gdje ni pitanje sastava namirnica koje po „kalendaru“ uvodimo ne treba da bude zanemaren. Domaće iz naših bašta sigurno je broj jedan prilikom odabira, a zatim provjereni organski proizvodi koji se danas plasiraju na tržištu kako svježi, tako i kao gotovi obroci za bebe.

Možda najpoznatija porodica u svijetu koja je svoj život i porodični posao posvetila proizvodnji organske hrane za bebe i djecu je porodica HiPP. Pionir biološkog poljoprivrednog uzgoja , prof. Dr Klaus Hipp je od samih početaka radio iz ubjeđenja. Slobodno možemo reći, zato je i uspio i  danas je kompanija  HiPP najveći prerađivač organsko-bioloških sirovina.

Porijeklo jedne velike sjajne ideje ukratko je opisano ovdje  kao i priča o čuvenom BIO pečatu po kojem ćete prepoznati Hipp organske proizvode.

(O proizvodnji voća, povrća i mesa na farmama koje sarađuju sa HiPP-om u tekstu koji objavljujemo sjutra)

PR