DRUSTVO_IZDVOJENO

ACCUWEATHER: Proljeće na Balkanu hladno sa olujama

Foto:n AccuWeather

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather je objavio proljećnu prognozu za cijelu Evropu. U kojem dijelu će prvo zagrijati sunce, ko treba biti zabrinut zbog suše, a ko zbog oluja, pročitajte u analizi njihovih stručnjaka.

Visok pritisak nad zapadnom i srednjom Evropom bi u predstojećoj proljećnoj sezoni oluje trebalo da odvrati od južnog dijela kontinenta i usmjeri ih ka sjeveru. To znači da će se olujni naleti, karakteristični za sjever i zapad, zadržati i tokom proljeća.

Oluja će tako, iako ne bi trebala proizvesti ozbiljne probleme, biti stalna tema u navedenim dijelovima kontinenta, no u nekim drugim područjima problemi bi mogli nastati zbog suše.

Naime, obilje suvog vremena, sunca i vremena očekuje područja od Pirinejskog poluostrva do dijelova Francuske, Italije i obale Balkana. Takvi izgledi su idealni za one koji žele uživati u toplini, međutim, zabrinutost među poljoprivrednicima će biti očigledna.

Centralna Evropa i Balkan

Središte kontinenta pak može očekivati prilično umjereno proljeće, bez posebno dugih perioda vlažnog ili suvog vremena. Očekuje se da će padavine u unutrašnjosti Balkana, te širom sjeverne Francuske, Njemačke i Poljske biti uglavnom malo ispod normale, s tim da su u Francuskoj i Poljskoj, zbog naleta oluja, moguće i poplave.

– Na ovom području imaćete periode nevremena koji traju otprilike pet dana u kontinuitetu, a zatim bi trebalo imati i duže sušne periode – rekao je jedan od meteorologa AccuWeathera, koji je radio na prognozi za proljeće.

Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tokom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u maju. Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme, uslovljeno hladnim zrakom koji se iznad Ukrajine ,,sudara” sa blagim uslovima sa zapada.

Izvor: klix.ba