ART PREPORUKA

,,PESMA ZA EVROVIZIJU ‘22”: Sanja Perić i Vladimir Maraš jedini autorski tim iz Crne Gore s numerom ,,Nema te” (video)

Snimanje ,,Nema te” (foto: Privatna arhiva)

Crnogorski autorski tim Vladimir Maraš i Sanja Perić učestvovaće na izboru evrovizijskog predstavnika Srbije na ,,Eurosongu”.
Kompozitor i aranžer pjesme ,,Nema te” je Vladimir Maraš, a tekstopisac Sanja Perić. Numeru će na festivalu ,,Pesma za Evroviziju '22” (3-5. mart) otpjevati Zejna Murkić.
Maraš je, uz Aleksandra Buzadžića Buzgu, muzički producent, miks i mastering radili su Buzadžić i Ivan Lekić u AS Studiotonu Aleksandra Sofronijevića, dok je Lekić bio zadužen i za audio dizajn. Prateći vokali i violinske dionice djelo su Ksenije Milošević, harmoniku svira Aleksandar Sofronijević, klavir Ivan Aleksijević (Big Bend), a kaval Miloš Nikolić.
– Preponosna sam na pjesmu i ekipu koja mi je pomogla na ovom zadatku – napisala je Murkić.
Vladimir Maraš kaže za Montenegro magazin da je prije nešto više od godinu sa njim kontaktirala Zejna Murkić.
– Čula je ponešto od mojih obrada tradicionalne muzike ovih prostora u jazz aranžmanima i rekla da računam na nju, ukoliko mi zatreba autentična vokalna izvedba, posebno s akcentom na romsku muziku. To se nekako poklopilo s mojim prvobitnim planom da krajem godine, eventualno početkom naredne, snimim svoj četvrti autorski cd na kojem će svakako biti puno autorske muzike, ali i nekoliko obrada. Poslala mi je neke linkove svojih izvedbi i odmah sam vidio da se radi o vanserijskom izvođaču, kako se ono kaže, rođenom umjetniku. Nakon tog dogovora, bili smo u povremenom kontaktu a ideja da napravimo pjesmu za izbor srpskog predstavnika za Eurosong 2022 potekla je od nje. Rokovi su bili, kako to obično biva ,,za juče”, tako da sam ušao u studio i napravio numeru bukvalno pisanu za nju u roku od 48h. Sanja Perić je nevjerovatnom brzinom napisala emotivan tekst i odgovorila rokovima i potrebnom nivou kvaliteta i nakon objavljivanja rezultata od strane RTS-a, eto nas – u drugoj polufinalnoj večeri, 4. marta, pod rednim brojem 11 – sjeća se Maraš trenutka kada je sve počelo u razgovoru za Montenegro magazin.

Sanja Perić (foto: Privatna arhiva)

Sanja Perić  za Montenegro magazin kaže da je Vladimir Maraš muzičar kojeg izuzetno cijeni i sa kojim je već sarađivala.
– Sigurna sam da i on dijeli slično mišljenje o meni kao autoru čim mi je povjerio pisanje stihova za pjesmu o kojoj pričamo. Poslao mi je melodiju i standardno rekao da je rok ,,juče”. Nije mi bio problem da napišem riječi jer kompozicija koju je uradio teško da koga može ostaviti ravnodušnim. Predočio mi je i da je riječ o izuzetno kvalitetnoj interpretatorki Zejni Murkić. U tom trenutku, međutim, nisam znala da je u pitanju konkurs za Beoviziju, to sam saznala naknadno kada smo slali svoje biografije RTS-u – objašnjava Perić.
Zejnu, kaže, još nije lično upoznala ,,osim što smo se nedavno povezale putem društvenih mreža.”
– Nadam se da će biti prilike i za susret uživo – poručuje Perić.

Ivan Lekić, Zejna, Vladimir Maraš, Aleksandar Buzadžić (foto: Privatna arhiva)

Maraš dodaje da nije ,,ljubitelj bilo kakve vrste takmičenja u muzici, pogotovo ovih poput Eurosong-a.”
– Muzika je, uostalom kao i mnogo drugih stvari koje naše živote čine boljim ili manje dobrim, potpuno promijenila svoj karakter, suštinu i umjesto da muzika modernog vremena bude bolja nego ranije, dešavaju se potpuno suprotne stvari – muzika i autori muzike dominantno se prilagođavaju ukusima publike, boreći se za veću zastupljenost u medijima i na online platformama. Gdje god je novac vodilja, tu ima manje umjetnosti. Ali znači, jer se nalazite u društvu najboljih autora, tekstopisaca i aranžera i u prilici ste da se predstavite i na taj način. RTS je velika kuća, s tržištem od sedam miliona ljudi i vrlo je iskusna u organizaciji ovakvih televizijskih spektakl programa. U tom smislu, svakako da je dobro za autore pjesme da im se djelo emituje na velikim tržištima. S druge strane, kao autor muzike i aranžmana odlučio sam da ponudimo pjesmu koja odudara od ,,očekivanih” evrovizijskih standarda, pa tako mislim da će Zejna baladu ,,Nema te” otpjevati na svjetskom nivou i da ćemo skrenuti pažnju publike upravo jer nismo radili kompoziciju za Eurosong, nego smo uradili dobru pjesmu koja će se, igrom slučaja, predstaviti na tom izboru. A takav pristup zna da bude neočekivana prednost ponekad – govori Maraš o tome koliko mu znači što je kompozicija odabrana za ,,Pesmu za Evroviziju ‘22”, takmičenje odranije poznato kao ,,Beovizija”.

Sanja Perić (foto: Privatna arhiva)

Utiske je za Montenegro magazin podijelila i Perić.
– RTS je uveče kasno objavio listu pjesama koje su prošle konkurs i koje će se najprije takmičiti kroz dvije polufinalne noći a zatim i na finalnoj večeri početkom marta. Ja sam zbog prazne baterije na telefonu tek ujutro vidjela poruku od Vlada da smo prošli. Nekoliko puta sam čitala naslov sa sajta RTS-a ,,Rekordan broj kompozicija u izboru za Pesmu Evrovizije”. Na predstojećoj Beoviziji ima veliki broj afirmisanih autora i izvođača iz regiona, zbog čega sam posebno srećna i ponosna, kao i zbog činjenice da smo Vlado i ja jedini autorski tandem iz Crne Gore na tom takmičenju – kaže Perić.
Ističe da je još u demo verziji pjesma ,,Nema te” budila ogromnu emociju posebno kod ženskog dijela publike.
– Smatram da su se odlično uklopili melodija, tekst i Zejnin glas. Sada predstoji predstavljanje pjesme široj publici koju ne čine samo moji prijatelji i porodica pa ćemo vidjeti kakav će utisak ostaviti – kazala je Perić.
Opisujući kompoziciju, Maraš kaže da je ,,balada ,,Nema te” kombinacija pop, jazz i etno žanra.”
– U prvom planu je Zejna, kao jedan od kvalitetnijih ženskih vokala s kojim sam imao priliku da sarađujem. Balada je moćna, daje izvođaču prostor da u tri minuta, koliko pjesma mora trajati po propozicijama, pokaže svu snagu, raskoš, opseg i melodičnost. Aranžerski pristup je zapadnjački, sa puno orkestracije, živih instrumenata, klavira, kavala, harmonike u naznakama, bubnjevima i udaraljkama, s moćnim pratećim vokalima i klasičnim evrovizijskim finalem u kome sve ,,pršti” – ističe Maraš.

Ivan Lekić, Aleksandar Buzadžić, Vladimir Maraš (foto: Privatna arhiva)

Inspiracija je, podsjeća on, došla ,,kao rezultat iskrene namjere da napravimo dobru pjesmu, a ne samo dobru pjesmu za Eurosong.”
– U tome je velika razlika, jer većina autora praveći svoje pjesme za izbor pjesme za Eurosong kalkuliše, vodi se trenutnim muzičkim trendovima i trudi se da napravi ,,hit”. Mi nismo imali tu namjeru, već je ideja od starta bila jasna i nedvosmislena – da uradimo dobru pjesmu koja će ostati da živi i da se emituje, kakav god rezultat bio na takmičenju. Sanja Perić je modernim, emotivnim tekstom dala veliki doprinos ukupnom kvalitetu pjesme, a Zejna je naš rad uobličila u pjesmu koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Moram se ovom prilikom zahvaliti muzičkom koproducentu s kojim inače sarađujem odavno na svojim projektima, Aleksandru Buzadžiću iz Novog Sada, kao i ekipi studija AS Studioton iz Beograda, Ivanu Lekiću i Aleksandru Sofronijeviću, u čijem smo studiju dobili svjetski kvalitet usluge snimanja ali i finalnog proizvoda. Tako da, ko je u prilici da podrži Zejnu na putu promocije ove dobre balade, neka to i uradi 4. marta putem telefona – poručuje Maraš.

B. R.