DRUŠTVO PREPORUKA

PURIŠIĆ: Širenje bolesti zavisnosti kao posljedica pandemije i izolacije

Ilustracija

Značajno povećanje i širenje bolesti zavisnosti može se očekivati kao posljedica pandemije koronavirusa i samoizolacije, ocijenila je specijalistkinja psihijatrije Anela Purišić.

Ona je za portal covidodgovor.me rekla da su primarne mjere u borbi protiv COVID-19 podrazumijevale karantin i socijalnu distancu, što je dovelo do značajnih ekonomskih, psiholoških i bihejvioralnih promjena koje su vodile povećanom korišćenju psihoaktivnih supstanci.

Uz to, kako navodi Purišić, ljudi koji su se već liječili od zloupotrebe supstanci su bivali marginalizovani.

-Bolest sama po sebi se umnogostručava usljed karantina jer zatvaranje u dužem trajanju izaziva akutnu paniku, anksioznost, opsesivno ponašanje, sakupljačko ponašanje, paranoju, depresiju i posttraumastki stres poremećaj – smatra Purišić.

Prema njenim riječima, istraživanja su pokazala da osobe koje koriste psihoaktivne supstance imaju povećan rizik od pulmonalne infekcije zato što je zloupotreba supstanci povezana sa prethodnim postojanjem kardiopulmonalnog oštećenja i oslabljenim imunitetom.

To znači da COVID-19 i korišćenje opojnih sredstava možemo pratiti na dva načina, pri čemu se prvi odnosi na pacijente koji imaju bolest zavisnosti i dobiju COVID-19 infekciju. Oni mogu da imaju već oštećen organizam i često težu kliničku sliku.

-Socijalno-psihološki faktori, koji su se pojavili kao karakteristika produženog karantina, poklapaju se sa etiološkim faktorima za nastanak bolesti zavisnosti. Tako da se može očekivati značajno povećanje bolesti zavisnosti kao posljedice pandemije COVID-19 – zaključila je Purišić.

 

Izvor: covidodgovor.me

(Tekst objavljujemo u okviru projekta ,,Reci NE svim oblicima zavisnosti“ podržanog od Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija)