DRUŠTVO PREPORUKA

PROF. DR SAŠA RAIČEVIĆ, DOBITNIK PRIZNANJA UCG: Podrška kolega čini zadovoljstvo još većim

Priznanje Univerziteta Crne Gore (UCG) za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada, na Medicinskom fakultetu UCG, pripalo je prof. dr Saši Raičeviću, saopšteno je iz PR službe Univerziteta Crne Gore.

– Kada dobijete ovakvu nagradu kao klinički ljekar, osjetite jedan poseban vid zadovoljstva kao kompenzaciju za uloženi trud i zalaganje, a zadovoljstvo je tim veće što je vaš rad prepoznat i od strane kolega. Postajete svjesni da ste dali skroman naučni doprinos koji će unaprijediti međunarodnu vidljivost i pozicioniranje fakulteta, a samim tim Univerziteta, posebno u vrijeme pandemije Covid 19 koja je pokazala i vitalnost obrazovnog sistema i brzu transformaciju na savremene tehnologije transfera znanja – kazao je on za sajt Univerrziteta Crne Gore.

Profesor Saša Raičević je tokom 2021. godine objavio tri naučna rada u časopisima indeksiranim u Web of Science / SCI bazama, od kojih je na jednom prvi, a na ostala dva vodeći autor.

U 2021. godini je pokazao izuzetnu mentorsku aktivnost sa studentima u izradi diplomskih radova (osam na studijskom programu Medicina i pet na studijskom programu Primijenjena fizioterapija). Veliko interesovanje studenata za ginekologiju i akušerstvo govori o značaju i mjestu ove grane medicine u nauci i zdravstvenoj kulturi i izazovima koje ona nudi, ali i o posvećenosti, profesionalnosti i kompetentnosti prof. dr Saše Raičevića kao mentora. U ovoj godini je mentor i na Doktorskim studijama trojici doktoranada Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i jednom doktorandu na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Profesor Raičević ima izuzetnu saradnju sa kolegama Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, Univerziteta u Kragujevcu, sa kojima, u okviru tima istraživača Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, učestvuje u Erasmus + KA2 projektu “Modernisation of higher education through introducing of internationalisation at home in biomedical sciences”.

– Pomenuo bih dobru saradnju i sa Prvim moskovskim državnim Medicinskim Univerzitetom I.M. Sečenov, Fakultetom za postdiplomsku medicinsku edukaciju, na kojem sam gostujući profesor – dodao je nagrađeni profesor.

Za rukovodioca studijskog programa Visoka medicinska škola, na Medicinskom fakultetu, imenovan je, u drugom mandatu, od 6. decembra 2021. godine.

Izjavu za UCG završio je parafrazirajući Paracelsusa:
– Medicina nije samo nauka. Ne sastoji se samo od pilula i flastera; bavi se kompleksnim procesima života, koji se moraju razumjeti prije nego što budu vođeni. A medicinu kao nauku najbolje mogu razumjeti oni koji njene korjene čuvaju u svom srcu. Sve tajne ove nauke prije ili kasnije će biti otkrivene, a sve zavisi od otkrivanja onih stvari koje manifestuju skriveno.