DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Doc. mr Dušan Kasalica dobitnik priznanja za rezultate u oblasti umjetničkog rada na FDU – Cetinje

Na predlog Fakulteta dramskih umjetnosti UCG, doc. mr Dušan Kasalica dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na FDU Cetinje, saopšteno je iz PR službe Univerziteta Crne Gore.

– Nagrada dolazi u godini u kojoj sam završio debitantski film, što je u karijeri svakog reditelja bitan trenutak. Film „Elegija lovora“ predstavlja sublimaciju ideja koje sam istraživao u svojim kratkim filmovima, uz specifičan narativni okvir koji je dao mogućnost za autorsku slobodu i na polju estetike ali i strukture samog filma. Nagrada je značajna jer dolazi na predlog kolega sa FDU i ovom prilikom im se zahvaljujem što su prepoznali i nagradili moj rad – kazao je Dušan Kasalica za sajt UCG.

Tokom 2022. će intenzivno razvijati svoj naredni dugometražni film, ali i baviti se produkcijom dugometražnog igranog filma ,,Otapanje vladara”, reditelja Ivana Salatića, najavio je Kasalica.

Sa kratkim filmovima „Biserna obala“ i „Soa“ učestvovao je na brojnim festivalima širom svijeta. Na Sarajevo film festivalu ,,Biserna obala” (2015) nagrađena je Srcem Sarajeva, dok je „Soa“, dvije godine kasnije, nagrađena Specijalnim priznanjem žirija. Učesnik je Berlinale Talents-a i Locarno Filmmakers Academy. Producent je filma „Ti imaš noć“, Ivana Salatića premijerno prikazanog u Veneciji 2018. Dušanov prvi dugometražni igrani film ,,Elegija lovora” svjetsku premijeru je imao na Sarajevskom festivalu 2021. Član je Evropske filmske akademije.

Autor je nekoliko dokumentarnih serijala koji su emitovani na televizijama u Crnoj Gori. Njegov kratki film ,,Biserna obala” je imao svjetsku premijeru na 21. Sarajevo film festivalu gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratki igrani film. Film se sa uspjehom prikazivao na brojnim festivalima širom svijeta. Učestvovao je 2016. godine na prestižnoj Ljetnjoj Akademiji Lokarno Filmskog Festivala koja okuplja 15 mladih reditelja iz cijelog svijeta, potom u programu Berlinale Talents Berlinskog Filmskog Festivala. Bio je angažovan u produkciji dugometražnog igranog filma ,,Mornarica”, scenariste i reditelja Ivana Salatića, a, takođe, razvija svoj prvi dugometražni igrani film.

Radio je kao scenarista, reditelj i pomoćnik reditelja u filmskim i TV produkcijama. Učestvovao je na Sarajevo talent kampusu 2011. godine a potom u međunarodnom filmskom kampu u Paju City u Južnoj Koreji, u organizaciji UNESCO Nacionalne komisija Južne Koreje. 2012. radi na distribuciji filmova u kancelariji međunarodne mreže mladih filmadžija NISI MASA u Parizu.

Tokom studija režirao je kratke filmove koje su bili na nekoliko evropskih festivala, a takođe je bio polaznik međunarodnih filmskih radionica među kojima se izdvaja filmska radionica CINEMADANCE koju je organizovala FAMU iz Praga, u Ohridu, u Makedoniji.