PREPORUKA SPORT

AUSTRALIJA: Đoković ponovo u pritvoru, zvanično saslušanje počinje u 23.30

Foto: Channel 9, via Associated Press

Novak Đoković ponovo je smješten u imigracioni ,,hotel” u Melburnu do zvaničnog saslušanja (23.30 h po po našem vremenu, 09:30 h po australijskom) pred Saveznim sudom Australije na kojem će biti odlučeno da li može ostane u Australiji nakon što mu je drugi put ukinuta viza.
Konačnu odluku o Đokoviću donijeće tročlano veće (vrhovni sudija Džejms Alsop, sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O'Kalahan), što su zatražili advokati srpskog tenisera, javlja Fox Sports Australia. Objašnjavaju da to znači da bi, ako sud odluči u korist Đokovića, to bi mu omogućilo da igra na Australian Openu, a ne da bude u pritvoru dok se čeka povratna žalba Vlade. Takođe, male su i šanse za žalbu kada odluku donese tročlano vijeće.
The Australian otkriva da su Đokovićevi advokati u dokumentima koja su priložili danas napisali da nije bilo na saveznoj vladi ona donese zaključak o stavu njihovog klijenta o vakcinaciji.
Dalje, objavljen je danas na sajtu Saveznog suda dokument od 268 strana svih podnesaka i tu je i odluka, uz obrazloženje ministra za imigracije Aleksa Hoka o ukidanju vize Novaku Đokoviću.
U tom obrazloženju piše da Hok jeste primio dokaze da je Đoković 16. decembra imao pozitivan nalaz na PCR testu, da je 22. decembra taj nalazi bio negativan, kao i pozitivan nalaz SARS-COV-2 RBD IgG test od 23. decembra koji pokazuje da je Đoković nedavno bio zaražen korona virusom. Primio je i dokument od profesorice Verice Jovanović koja kaže da su ovi testovi legitimni.
– Naš sistem testiranja je pouzdan, tačan i nalazi testa gospodina Đokovića su legitimni – piše u izjavi Jovanović.
Dodaje i da je od Đokovića dobio članke, medicinske studije i medicinske dokaze čime je argument bio da se prikaže da Đoković predstavlja ,,zanemaljivu” prijetnju po zaražavanje drugih. To mu je potvrdio, dodaje, i glavni medicinski zapovjednik odjeljenja za zdravstvo Komonvelta koji je istakao da Đoković predstavlja vrlo mali rizik po zaražavanje drugih.

– Nisam niti tražio niti čitao stvarni medicinski materijal koji je gospodin Đoković dostavio, jer nisam medicinski obučen. Niti sam siguran da je zdravstveni savjet odjeljenja za zdravstvo Komonvelta i glavnog medicinskog zapovjednika dat u svijetlu medicinskog materijala koji je poslao gospodin Đoković. Ne znam ni da li postoji razlika u ,,niskom” i ,,vrlo niskom” riziku, kako je navedeno u zdravstvenom savjetu i ,,zanemarljivom” riziku, iz argumenta gospodina Đokovića, tako da ću nastaviti na pretpostavci da predstavlja ,,zanemarljiv” rizik po druge – navodi Hok.


Ipak, na kraju je odlučeno da, kao vrlo uticajna ličnost i uzor u sportskoj i široj zajednici, njegovo prisustvo može da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa.
Đokoviću je juče drugi put ukinuta australijska viza, nakon što je u zemlju ušao nevakcinisan protiv korona virusa, ali uz medicinsko izuzeće, kako bi učestvovao na Australijan openu.
Viza mu je prvi put ukinuta po dolasku u Melburn, nakon što su zvaničnici australijskih graničnih vlasti procijenili da ,,nije pružio odgovarajuće dokaze” da bi dobio medicinsko izuzeće.
On je potom nekoliko dana proveo u imigracionom hotelu prije nego što je dobio prvi spor na sudu kada je odlučeno da mu se vrati viza i da bude pušten iz pritvora.
Đoković na Australijan openu pokušava da osvoji rekordni deseti trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.
Takmičenje počinje u ponedjeljak.
B.R.