PREPORUKA SPORT

ĐOKOVIĆ: Davanje intervjua za ,,L'Equipe” dok sam bio inficiran bila je greška

Foto: Getty Images

Novak Đoković odlučio je jutros da se obrati zvaničnim saopštenjem.

Prenosimo ga u cjelosti:

– Želim da se oglasim povodom kontinuiranih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus.

To su pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane, posebno u interesu ublažavanja zabrinutosti javnosti oko mog boravka u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu.

Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbjednost svih, kao i da se pridržavam testiranja.

Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra poslije koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa, odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a, zbog opreza, takođe sam uradio zvanični i riznati PCR test istog dana.

Sljedećeg dana sam prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bih uručio pehare djeci i odradio sam brzi antigenski test prije događaja. Rezultat je bio negativan.

Nisam imao simptome, osjećao sam se dobro i tek nakon događaja sam dobio obavještenje o pozitivnom PCR testu.

Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoju dugo čekanu obavezu prema ,,L'Equipeu” u vidu intervjua i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze, osim intervjua za ,,L'Equipe”.

Osjetio sam obavezu da odradim intervju za ,,L'Equipe” jer nisam želio da iznevjerim novinara, ali sam se postarao da držim propisanu distancu i nosio sam masku sve vrijeme, osim kada su me slikali.

Iako sam otišao kući poslije intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu.

Što se tiče detalja putovanja, popunio ih je moj prateći tim u moje ime, što sam i rekao imigracionim službenicima po dolasku, a moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima prije dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamjerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad ovakve greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija.

Iako sam osjetio da je važno da se pojasnim pogrešne informacije, neću iznositi bilo kakve dalje komentare iz poštovanja prema Vladi Australije i njenim vlastima i trenutnom procesu.

Uvijek je čast i privilegija igrati na Australijan Openu. Australijan Open vole igrači, navijači i zajednica, ne samo u Viktoriji i Australiji, već širom svijeta i samo želim da imam priliku da se borim sa najboljim teniserima na svijetu i igram pred jednom od najboljih publika na svijetu.

Đoković je po dolasku u Melburn sproveden u imigracioni hotel u kojem je proveo pet dana.

Potom je pred Federalnim sudom dobio parnicu protiv države Australije i omogućeno mu je da dobije vizu i trenira.

Međutim, ministar imigracija Aleks Hok ima diskreciono pravo da ga deportuje iz zemlje. Tu stvari danas stoje ovako – u srijedu je iz kancelarije Aleksa Hoka saopšteno da su advokati Novaka Đokovića nedavno dali dugačke podneske i prateću dokumentaciju, čime se odluka prolongira.
Ono što saznaje ,,Herald Sun” nije povoljno za svjetskog broja jedan. Vlada, naime, je i dalje okrenuta ka odluci da se Đoković deportuje. Njima je neimenovani izvor iz Vlade kazao da bi dopuštenje da Đoković ostane u zemlji i igra na Australijan Openu bio opasan presedan i da je Vlada spremna da izdrži međunarodni odgovor kako bi podržala nacionalni interes.
B.R.