PREPORUKA SPORT

ĐOKOVIĆ: Uprkos svemu što mi se desilo, želim da ostanem i takmičim se

Novak Đoković poslao je putem Twittera fotografiju sa Rod Lejver arene i poruku u kojoj još jednom zahvaljuje svima na podršci i dodaje da, uprkos svemu što mu se dešavalo proteklih dana, želi da ostane i takmiči se na Australian Openu.
– Zahvalan sam što je sudija donio presudu da mi se vrati viza za boravak u Australiji. Uprkos svemu što se dešavalo u protekloj nedjelji, želim da ostanem i takmičim se na Australijen Open-u. Ostajem koncentrisan na tenis. Putovao sam ovdje da bih učestvovao na jednom od najbitnijih turnira u istoriji i defitivno mom najuspješnijem. Trenutno toliko mogu da napišem i naravno jedno ogromno HVALA svima širom svijeta koji su mi pružali podršku i snagu i ohrabrivali me da ostanem priseban i jak – napisao je Đoković.


Na uporednoj konferenciji za novinare u Beogradu Novakov otac Srđan Đoković rekao je da ,,oni u Australiji ne znaju što su uradili” i da će sada da ,,osvoji deset grend slemova”.
– Pokušali su da ga natjeraju da se odriče vize, da bi mogli da ga deportuju. On nije htio da potpiše taj dokument, jer nije bilo razloga za tako nešto. Nisu mu dali nikog da kontaktira nekoliko sati, telefon mu uzeli, on je stupio u kontakt sa pravnim timom i, vidjeli ste sami, spremili sjajnu odbranu pred kojom ništa nisu mogli ni oni koji su Novaka htjeli da deportuju. Mislim da je ovo strahovita pobjeda njega, njegove porodice i slobodarskog svijeta. Svi smo mi ljudi, svi imamo pravo da kažemo šta mislimo i da nemamo posljedice za to lično mišljenje. Poštujemo zakone svake zemlje u koju ulazimo, njihova pravila, poštujemo zemlju u koju ulazimo, a on je svojim delanjem ispoštovao sve što je neophodno za njegov posao. Tenis je njegov posao, njegova ljubav… To pravo su htjeli da mu oduzmu. Oduzimanje tog prava im nije uspjelo, jer su pravo i pravda pobijedili, kao što uvijek pobjeđuje, u svim zemljama na svijetu – kazao je Srđan Đoković.
Srđan Đoković je na pitanje jedne novinarke šta će Novak uraditi ako se desi da mu ipak narede da napusti Australiju, odgovorio da će ,,on sigurno poštovati sve odluke pravosudnih organa, da će to ponovo uraditi i pred sudom ako treba, ali da sigurno neće svojevoljno potpisivati da se odriče vize, kada za tim nema potrebe”.
Majka Dijana je istakla da se Novak ,,samo borio za pravdu”.
– Ništa drugo nije tražio, a pretrpio je torturu. I, naravno da je ustao protiv tamošnje Vlade, jer je smatrao da sa pravom smije tamo da bude, jer je došao da osvoji taj turnir. Mi se s ovakvom situacijom nikada nismo susretali, a jako nam je bilo teško i trudili smo se u ovih pet, šest dana, da se izborimo sa svime, a za njega. Tuga, očaj, razočaranje, strah… sve smo osjećali. Bilo je trenutaka kada nije imao telefon uz sebe, nismo znali šta se dešava, da li je dobro, da li je bolestan, da li je sit, da li je sve u redu s njim. To kao majka ne mogu da prebrodim i mislim da će me sve majke na svijetu razumjeti. … Hvala Bogu, a Boga ima, da je pravda donijeta u pravom momentu i da je Novak oslobođen. Ovo je, za mene, najveća pobjeda u njegovoj karijeri, veća od svih njegovih grend slemova. …. Prensite svima da se mi nikada nećemo predati! Slavimo pobjedu – poručila je Novakova majka.
Brat Đorđe istakao je da im je kao porodici bilo veoma teško, ,,jer smo mnogo subjektivni, jer je u pitanju naš brat, sin naših roditelja.”
– Novak je na slobodi! On je maloprije bio na terenu. Otišao je da trenira. On je zbog tenisa i otišao u Australiju. On je, prije svega, sportista, on se bavi tenisom, on je najbolji teniser svijeta, tretirali su ga na razne načine, ali on se oduvijek zalagao samo za slobodu izbora, ništa više – kazao je brat Đorđe.
B.R.