PREPORUKA SPORT

AUSTRALIJA: Sud poništio odluku, Đoković dobio vizu

Foto: Getty Images

Novak Đoković ispisao je jutros još jednu pobjedu.
Sudija Federalnog suda u Melburnu Entoni Keli, nakon višečasovnog suđenja u noći između nedjelje i ponedjeljka, saopštio je – ukida se odluka o ukidanju vize, Vlada Australije mora da plati sve troškove Đokoviću, oslobobodi ga u roku od 30 minuta, vrati mu dokumenta i sve privremeno oduzeto.
Notirano je da je bitan faktor bio taj što je Đokoviću na aerodromu rečeno u 5:30 ujutru da ima vremena do 8.30 da odgovori na nalog da mu se otkaže viza, ali je bio primoran da to uradi već u 6:14 ujutru. Odluka da se otkaže viza stigla je u 7:42 h. Da je imao više vremena, Đoković bi mogao da se konsultuje sa ostalima i podnese još dokumenata u kojima pojašnjava zašto ta viza ne bi trebalo da mu bude ukinuta, naveo je sudija.
Sud je upravo objavio sva ta dokumenta.
Đokovića je zastupao Nik Vud, uz Holdensona, Hartlija i Dragojlovića.
– Zvaničnicima na aerodromu u Melburnu je dao medicinsko izuzeće koje je dobio od Teniskog saveza Australije i dva ljekarska panela. Dao je dokaze od profesora i izuzetno kvalifikovanog ljekara o svom zahtjevu za medicinsko izuzeće. Poenta zbog koje sam pomalo uznemiren je šta je više ovaj čovjek mogao da uradi – upitao je sudija Đokovićeveg advokata Nika Vuda.
Na odluku suda oglasio se advokat australijskih vlasti Kristofer Tran, rekavši da, pored ovakve odluke sudije, za Đokovića nije još sve završeno, pošto konačnu riječ ima ministar za imigraciono pravo Aleks Hok.
Sudija je imao odgovor i na to.
– Nemojte da vam je palo na pamet da koristite prijetnju ponovnim zatvaranjem ili deportacijom Đokovića koristeći izvršnu vlast – poručio mu je Keli.


Curi vrijeme, jer ministar Hok ima četiri sata nakon odluke da je poništi, a onda bi Đokoviću slijedila zabrana od tri godine ulaska u Australiju.
Prema zakonu Australije, riječ ministra za imigraciju je iznad svih, pa čak i države Viktorije koja je odlučila u korist Đokovića.
Kako je granica federalno gledište, ministar za imigraciju ima apsolutnu vlast i može da poništi svaku odluku, čak i onu koju donese određena federalna država.
Ukoliko bi Hok naložio da Đoković mora da napusti državu, srpski teniser bi to morao i da učini, bez obzira na po njega pozitivan ishod suđenja što bio bio presedan.
Đoković je sredinom prošle nedjelje doputovao u Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza. On se od tada nalazi u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.
B.R.