PREPORUKA SPORT

AUSTRALIJA: Ministar Hok će donijeti odluku o Đokoviću večeras

Aleks Hok (Foto: Lukas Coch/AAP)

Ministar za imigraciona pitanja Australije Aleks Hok ,,razmatra odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću”, kažu iz tog ministarstva.
– Nakon današnje odluke Federalnog okružnog i porodičnog suda na proceduralnim osnovama, ostaje u diskrecionom pravu ministra za imigraciju Hoka da razmotri ukidanje vize gospodinu Đokoviću pod njegovim ličnim ovlašćenjem da otkaže vizu u skladu sa članom 133C(3) Zakona o migracijama. Ministar trenutno razmatra ovo pitanje i proces je u toku – navodi se u saopštenju portparola ministra za imigraciju Aleksa Hoka.
Moguće je da odluka bude donijeta sjutra po australijskom vremenu, večeras po našem, saznaje novinar ,,The Agea” Entoni Galovej.
Hok je, podsjeća, imao četiri sata nakon što je sudija Entoni Keli poništio odluku o ukidanju vize i deportaciji Đokovića, da se oglasi o ponovnom ukidanju vize i deportaciji.
– Vlada je odlučila da odluku ne donese u tom periodu od četiri sata, što znači da Đoković može da se slobodno kreće. Očekuje se da Hok odluku donese sjutra – saznaje Galovej.
Prema zakonu Australije, riječ ministra za imigraciju je iznad svih, pa čak i države Viktorije i suda, koji je pobio odluku vlasti i oslobodio Đokovića. Pošto je po zakonu Australije granica federalno gledište, ministar za imigraciju ima apsolutnu vlast i može da poništi svaku odluku, čak i onu koju donese određena federalna država. Ukoliko ukine vizu, Đokoviću će biti zabranjen ulazak u Australiju naredne tri godine.
B.R.