DRUŠTVO SLAJDER

PODGORICA: Otvoren Međunarodni diplomatski humanitarni Božićni bazar

Jutros je u Podgorici otvoren Međunarodni diplomatski humanitarni Božićni bazar.

– Pripala mi je izuzetna čast i dužnost da kao supruga predsjednika Vlade Crne Gore svečano otvorim sad već tradicionalni 13. Međunarodni humanitarni diplomatski bazar. Veliki ljudi čine velika djela, a ta djela ostaju zauvijek upamćena i kroz njih žive. U ovo teško vrijeme, kada smo svi pogođeni pandemijom Međunarodni klub žena je, uz pomoć ambasada, još jednom pokazao svoju humanost i pomaže onima kojima je to najpotrebnije. Ne mogu a da se ne osvrnem na sve one koji su u prethodnom periodu izgubili svoje voljene kao posljedicu pandemije – rekla je  Jasminka Krivokapić otvarajući  Međunarodni diplomatski humanitarni Božićni bazar u TC ,,Delta City” i zamolila za minut ćutanja kako bi svima preminulima od koronavirusa odali poštu.

Predsjednica Međunarodnog kluba žena Monika Dmohovska, supruga poljskog ambasadora, istakla je da se opet sastaju ,,u ovoj posebnoj sezoni da pomognemo drugima”.
– Ove godine 21 ambasada se obavezala da će pružiti humanitarnu pomoć onima kojima je najpotrebnija. Drago mi je što nas je ove godine ovoliko. Zahvaljujem se rukovodstvu Delta tržnoga centra i članovima diplomatskog kora na zalaganju i spremnosti da pomognemo – kazala je Dmohovska.
Program je vodila direktorica TC ,,Delta City Podgorica” Zorica Mišković-Pavićević koja je pozvala članice Upravnog odbora Međunarodnog kluba žena da joj se pridruže na sceni.
– Ovo su djevojke, članice borda, koje su vrijedno, zajedno sa ambasadama, radile svo ovo vrijeme i prošle godine, kada nije fizički održan, uspjele da prikupe blizu pet hiljada paketa hrane i namirnica i podijelile ih porodicama širom Crne Gore – kazala je Mišković-Pavićević.
Dodala je da volonteri sa Univerziteta Crne Gore danas pomažu u prodaji lutrije.
– Oni će šetati između štandova, noseći sive kutije. Lutrija je ove godine pet eura, nagrade su sjajne. U 14:30 sati, ovdje na pozornici će biti izvlačenje glavnih nagrada – kazala je Mišković-Pavićević.
Za MNE magazin rekla je da će sva sredstva od prodaje i lutrije biti proslijeđena Domu zdravlja u Andrijevici, školama i vrtićima u Mojkovcu, a što preostane novca biće upućeno u vidu paketa za najugroženije.
– Puno nam se porodica javilo – kazala je Mišković-Pavićević za naš portal.
Kako je navela, dobitni tiketi biće objavljeni nakon 14:30 sati na Facebook stranici Delte, a dobitnici će nagrade moći da podignu i na pultu Delta Cityja.
Gost iznenađenja, muzičar Sergej Ćetković, otpjevao je numere ,,Ljubav” i ,,Istine i laži”.
– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas sa vama, što sam dio ove humanitarne priče koja traje već 13 godina. Zahvaljujem Međunarodnom klubu žena na pozivu. Drago mi je da sam uspio da nađem vremena pošto razgovaramo o ovome zadnjih nekoliko godina. Eto prilike da se danas družimo. Hvala svima vama na humanosti. Hvala vama na organizaciji, na svemu i neka ova akcija traje još dugo – kazao je Ćetković.
Bazar je posjetio i potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, slikao se sa volonterima štanda ambasade Slovenije i posjetio ostale štandove.
Mjere su se poštovale u tržnom centru i van njega. Posjetioci su kupovali proizvode, a i ove godine vladalo je veliko interesovanje, upravo zbog humanitarnog karaktera ove lijepe manifestacije.
Na štandu Instituta Mihailo Pupin dijelili su materijal, štand Slovenije bio je ispunjen pletivom, ćebadima, igračkama, skijama, kozmetikom, peglama, sokovnicima, kafom, vinom i slatkišima, a štand Rusije perecima, nakitom, babuškama i votkom. Na štandu Slovačke mogle su se naći poslastice, vino, knjige, suveniri, potpisani dres Hamšika i šal reprezentacije, a na štandu Ujedinjenih Arapskih Emirata bila je postavljena kutija za ,,Warm Winter Campaign”, zatim peškiri, suveniri, sveske i flomasteri. Poljska je na svom štandu pripremila paketiće. Sve to činilo je središnji dio Bazara.
Na štandu Bugarske prodavali su poslastice, vino, parfeme, kreme i peškire, Grčke maslinovo ulje, uzo, pastu, papagalos i prospekte, Mađarske vino, poslastice, začine, salamu, paštete i džem, a Hrvatske vino, sok, poslastice i smrznute proizvode.
Nedaleko od njih, na štandu Bosne i Hercegovine nalazili su se baklava,  slatkiši i vino. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori na štand je postavila suvenire i poslastice, dok su štand Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore krasili suveniri, nakit, poslastice, džemovi i sok. Pored njih, Turska je prodavala džezve, keramiku, poslastice, cjediljke za limun i šalove… Na štandu RTCG našle su se poslastice, igračke i knjige, a na štandu ,,Vijesti” poslastice i sokovi. Na štandu Centra za istraživačko novinarstvo prodavale su se poslastice i sokovi, a na štandu Rumunije vino, poslastice, sokovi i voda.
Ispred TC ,,Delta City” bili su postavljeni štandovi Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke. Sa ovih štandova djeca su slala poruku za donacije za psa Mufasu da prohoda, ali i za druge napuštene životinje. Na štandu SAD-a bile su i poslastice i knjige, a na štandu Njemačke kuvano vino, kobasice i kalendari.
Bazar traje do 15 sati.
Organizator Bazara je Međunarodni klub žena Crne Gore.
B.R.
Foto: B. Šekularac

One Response to PODGORICA: Otvoren Međunarodni diplomatski humanitarni Božićni bazar