ART PREPORUKA

PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVAL: Trećeg dana u fokusu su feminizmi i revolucije

Foto: Tamara dela Fuente

Festivalska publika juče je u kinu Meeting Point imala priliku da pogleda prve filmove iz programa Kreativne ekologije za dovoljno zajednički svijet i Naše prošle revolucije naše buduće bitke, navodi se u saopštenju PR tima sarajevskog Pravo Ljudski Film Festivala.
Najveći dio dana ipak bio je posvećen projekcijama Zumiraj prava festival za mlade u Filmskom Centru Sarajevo. U sklopu ovog programa prezentovani su i radovi -9.4 dBA u režiji Alija Huremovića i Šupa Berina Rizvanovića nastali na 9. radionici kreativnog dokumentarnog filma Ko je vidio video?.

Foto: Tamara dela Fuente

– Iskreno nisam znao šta da očekujem od ovog festivalskog iskustva, ali nisam ni sumnjao da će biti upravo ono što je potrebno meni, mom filmu, ali i društvu koje je zainteresovano za ovakve teme. Projekcija je bila tačno onakva kakvom bih je želio za film ,,-9.4 dBA”. Narednu projekciju ovog filma koju planiram napraviti će vjerovatno biti na ljeto u mojoj bašti, odnosno tamo gdje sam i snimao film. Proces snimanja je bio vrlo neobičan, osjećajan i slobodan, a takvo je bilo i njegovo prvo premijerno puštanje. Drago mi je da sam konačno uživo sreo ekipu s kojom sam ranije komunicirao isključivo online, koji su mi pomogli da realizujem ovaj film i koji su me upoznali sa nekim novim načinom posmatranja, doživljavanja svijeta i pojava oko mene ali i gledanja i pravljenja filma. Ovaj put sam zaista otkinuo dio od svoje duše i prenio ga u vizuelnu formu – izjavio je redatelj Ali Huremović, nakon projekcije filma.

Foto: Tamara dela Fuente

Danas, treći festivalski dan 16. izdanja PLJFF obilježiće filmovi o feminizmu i revolucijama.
Današnji program počinje u 13:00 u kinu Meeting Point filmom Gosp. Bachman i njegov razred za koji režiju potpisuje Maria Speth. Premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio nagradu publike te Srebrenog medvjeda, Gosp. Bachmann i njegov razred je intimni dokumentarni film koji portretira odnos između učitelja u osnovnoj školi i njegovih učenika. Njegove neobične metode su u sukobu sa složenom društvenom i kulturalnom stvarnošću njemačkog industrijskog provincijskog grada u kojem žive.
Nakon filma Gosp. Bachman i njegov razred, u 17:00 biće prikazani filmovi Ruka koja pjeva u režiji Alexa Reynolda i Alme Söderberg te film Naše tiho mjesto rediteljke Elitze Gueorguieve. Elitza u svom radu snima proces nastanka romana koji njen bjeloruski alter-ego, Aliona, započinje o svom ocu, pomorskom avanturisti, fizičaru i sanjaru, nestalom na turskoj obali 1995. godine. Uz proces gubitka i emancipacije kroz pisanje, autorka osmišljavasopstveni vizuelni jezik, pojačavajući napetost između sna i stvatnosti, poezije i sjećanja. Rediteljka Gueorguieva pridružiće se publici nakon projekcije za razgovor o filmu, nakon čega će u 19:00 uslijediti poslijednji film dana Bicentenario u režiji Pablo Alvarez Mesa.

Foto: Tamara dela Fuente

U Filmskom Centru Sarajevo, publika PLJ16 danas će moći da pogleda filmove El Lado Quieto, Caroline Fusilier i Miko Revereza, zatim Revolucija, recimo na kojem su radili Elisabeth Perceval i Nicolas Klotz i Prošle Budućnosti Johanesa Gierlingera.
Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održava se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org.
Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne fondacije za demokratiju (Vašington) i mnogih drugih partnera, dok je specijalni program Više od svega, željela sam još malo ostati – savremeni brazilski film uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini.
Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite našu web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16.

kud duga