ART PREPORUKA

MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE: Gledajte i glasajte za najbolji film

Publika Sarajevo Film Festivala (Bosna i Hercegovina), Zagreb Film Festivala (Hrvatska), Festivala Autorskog Filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora) izabraće najbolji film u sklopu programa ,,Mreže festivala Jadranske regije”, saopšteno je iz Mreže festivala Jadranske regije.

Nagrada publike, ,,Adriatic Audience Award”, biće dodijeljena najboljem filmu 2.12. za vrijeme Festivala Autorskog Filma u Beogradu. Ova nagrada osigurava da najbolji film uđe u kinodistribuciju na teritoriji bivše Jugoslavije.

Filmovi su dostupni do 4.12. u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

– Gledajte evropska ostvarenja i glasajte za najbolji film – poručuju iz Mreže Jadranske regije.

Filmovi u konkurenciji su:

Časovi njemačkog – Nekadašnji grešnik Nikola napušta domovinu, ali rastanak s porodicom tjera ga da propituje svoj izgubljeni identitet. Može li Nikola pobjeći od svojih korijena ili je sa njima neraskidivo vezan?

Čuvar brata svoga – Yusuf i najbolji prijatelj Memo pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije, i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.

Ljudski faktor – Nina i Jan, francusko-njemački bračni par i suvlasnici reklamne agencije, potpisuju ugovor s politički eksponiranim klijentom, što će ih prisiliti da se suoče sa činjenicom da se njihovi prioriteti razlikuju. Kako bi pobjegli od sve napetije situacije na poslu, sa svojom djecom Maxom i Emmom odlaze u porodičnu vikendicu na moru. Ono što su zamislili kao idiličan vansezonski odmor prerasta u prilično zlokobnu situaciju kada im neko provali u kuću. Iako ih provala inicijalno zbližava, dok je pokušavaju sagledati u širem kontekstu, njihova objašnjenja za ono što se dogodilo počinju se raspadati uporedo s njihovim međusobnim povjerenjem.

Malo tijelo – Na malom ostrvu na sjeveroistoku Italije, jedne zime početkom devedesetih godina prošloga vijeka, Agata rađa mrtvo dijete. Prema katoličkoj vjerskoj tradiciji, dijete koje nikada nije prodisalo ne može biti kršteno, a njegova duša osuđena je da luta čistilištem bez imena i bez smiraja. Ali Agata je čula za jedno mjesto u planinama na sjeveru zemlje gdje djecu mogu oživjeti samo kako bi jednom udahnula i tako ispunila uslov za krštenje. Agata u tajnosti napušta ostrvo i – vođena samo nadom – kreće na opasan put, a sa sobom nosi malo tijelo kćerke skriveno u kutiji. Agata ne zna put do mjesta na koje se uputila i nikada prije nije vidjela snijeg. Upoznaje Lynxa, divljeg, usamljenog dječaka koji poznaje teren i nudi joj pomoć u zamjenu za misteriozni sadržaj kutije koju nosi sa sobom. Uprkos međusobnom nepovjerenju, njih dvoje se zajedno otisnu u avanturu tokom koje će im njihova hrabrost i prijateljstvo omogućiti da se približe čudu koje se čini nemogućim.

Neprijatelj – Poznati političar Louis Durieux optužen je za ubistvo supruge, koja je pronađena mrtva u njihovoj hotelskoj sobi. Slučaj izaziva pravu medijsku oluju. Da li je Durieux kriv ili nevin? To niko ne zna. Možda čak ni on.

Prirodno svjetlo – Drugi svjetski rat, dio Sovjetskog Saveza pod okupacijom. István Semetka jednostavni je mađarski farmer i poručnik u specijalnoj skautskoj partizanskoj jedinici. Na putu do udaljenog sela njegovu jedinicu napadaju neprijateljske snage. Komandir jedinice gine, a Semetka mora prevladati sopstvene strahove i preuzeti komandu u haotičnoj situaciju koju ne može kontrolisati.

kud duga