DRUŠTVO PREPORUKA

SNIMLJEN KRATKOMETRAŽNI FILM: „Stari grad Bar – mjesto susreta Istoka i Zapada“ 

Kratometražni film „Stari grad Bar – mjesto susreta Istoka i Zapada“  tematski tretira kulturnu baštinu mediteranskog grada nastalog u podnožju planine Rumije.

Cilj  filma je da ukaže na neprocjenjivo arheološko blago Starog Bara, i autentičnu prepoznatljivost harmonije različitosti svih civilizacija koje su vladale ovim prostorima.

-Namjera nam je da  posjetioca koji je obišao drevni Dubrovnik, znameniti Kotor, antičku Budvu…   zaintrigiramo, približimo  ruševinama Starog grada.  Da ga kroz interpretaciju upoznamo  sa brojnim zanimljivostima kako  da bi pošao  pun pozitivnih  utisaka, zadovoljan,  sa željom da se vrati, vidi i  ponovo  doživi svjedočanstva  minulih  vremena. Mislim da je to moguće, na autentičan način kroz predstavljanje bogate i sadržajne kulturne baštine,  ali na tom polju ima  još mnogo da se radi.  Neprocjenjive vrijednosti Starog grada Bara treba otkrivati i bolje valorizovati. Namjera nam je da filmom ukažemo na  značaj,  posebnosti najvećeg muzeja na otvorenom, motivišemo ljude da upoznaju lokalitet koji je na tentativoj  listi za upis u  UNESCO-kazala je autorka Biljana Dabić ističući da je film segment baštine  o Starom gradu koji je  Istok na Zapadu i Zapad na Istoku što mu daje posebnu mističnost.

Interpretatori u filmu: Ivana Dabanović, Aida Krcunović, Tamara Đuranović, Tijana Kosović i Isidora Popović  zanimljivim pričama o Starom gradu, manje poznatim podacima o objektima, životu na ovom prostoru koga su osvajale velike imperije zbog karavanskih puteva i trgovačkih mogućnosti… podstiču da se obiđe stari mediteranski grad jedinstven i po tome što nije na obali mora već  nadomak pet kanjona.

Veoma je inspirativno i izazovno  oko 5.000 godina postojanja na jednom lokalitetu montirati  u zanimljivu interpretaciju jer  Crnogorska Pompeja  u venecijanskim bedemima  ima  neslućene mogućnosti.  

Za atraktivne kadrove, dobru fotografiju kao  i  montažu zaslužan je Dejan Senić. Film je realizovala produkcija „Bubulj“, a muziku namjenski rađenu za ovaj film potpisiju Zorica Vučeljić i Filip Despotović- Studio „Melos“ .

Kontrasti prostora, različiti stilovi gradnje,  kamen, mediteranska vegetacija,   zahvalni su za živopisnu fotografiju ovog filma. Kroz objektiv Dejana Senića, zanimljive detalje interpretatora i naratora oživljen je usnuli grad. Kadrovi snimljeni  od  detalja do totala sa atraktivnim  pokretima kamere  daju potrebu dinamičnost i drže pažnju.

Realizaciju projekta finansijski je podržala Opština Bar kroz program podrške preduzetništvu.  Film dostupan na linku

Mn.M.

Leave a Reply