ART PREPORUKA

PODGORICA: Ženska pjevačka grupa „Đude“ 8. novembra u KIC-u

Ženska pjevačka grupa „Đude“ iz Kolašina koja njeguje tradcionalno dvoglasno pjevanje premijerno će nastupiti u Kulturno – informativnom centru „Budo Tomović“ 8. novembra, od 20 sati, saopšteno je iz PR službe KIC-a.
Riječ je o grupi koja se osniva pri KUD-u „Mijat Mašković“ iz Kolašina na inicijativu Davora Sedlarevića, umjetničkog rukovodioca pomenutog KUD-a. Na ovom principu funkcionišu od 2015. godine, odnosno na jakoj bazi prethodne pjevačke grupe koja je postojala u sastavu igračkog ansambla KUD-a. Njegovanje starijeg tipa pjevanja sa sazvukom sekunde danas je jedan od glavnih ciljeva „Đuda“.
Nakon procesa terenskog rada, arhivacije i analize intervjua sa posljednjim nosiocima vještine starinskog načina pjevanja, revitalizovani su gotovo izobičajeni melodijski modeli – „kajde“, maniri izvođenja, ornamentika i pjevački stil.
Na repertoaru su pjesme iz svih krajeva Crne Gore, poput arhaičnih napjeva iz Morače, Vasojevića, Pive, koji pripadaju netemperovanom tonskom sistemu, kao i primorske melodije izražene kroz pjevanje u tercama – savremenom zapadnoevropskom sistemu. Pored svadbenih, očuvani su skoro svi tipovi nekadašnjih pjesama različitih karaktera i funkcije: uspavanke, tužbalice, bajalice, brojalice, šaljiva natpjevavanja, rijetki primjeri solo pjesama, božićne, đurđevdanske i slične pjesme.
Od nagrada se izdvajaju one na najjačem regionalnom takmičenju – negotinskom Vokalnom etno-festivalu (VEF) gdje dva puta osvajaju prvo mjesto, dva puta drugo mjesto, a jednom čak i specijalnu nagradu za očuvanje obredne vokalne tradicije. Početkom 2020. godine pobijedile su i na međunarodnom takmičenju u izvođenju božićnih pjesama u Poljskoj. Dobitnice su i priznanja Opštine Kolašin za najbolje mlade umjetnice. Snimale su veliki broj emisija za RTCG u kojima su trajno sačuvani snimci značajni za nacionalno nematerijalno nasljeđe i kulturni identitet.
Koncert organizuju Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“, Centar za kulturu Kolašin i KUD ,,Mijat Mašković” Kolašin.
Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na dan koncerta na biletarnici KIC-a od 9 do 20 sati.
– Napominjemo, važe mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore – kažu u KIC-u.