DRUŠTVO PREPORUKA

BEOGRAD: U Institutu za majku i dijete na respiratoru beba od šest mjeseci

Profesor Vladislav Vukomanović je rekao za RTS da je četvoro djece koja se nalaze na vještačkoj ventilaciji na Institutu za majku i dijete i dalje u dosta lošem stanju. Napominje da je u ovom talasu dvostruko veći broj pregleda djece koja imaju simptome kovida 19.

U ovom talasu epidemije sve više zabrinjava broj oboljele djece, a posebno to što se povećava broj onih sa težom kliničkom slikom. Više ih je i na respiratoru.

U Institutu za majku i dijete je deset kovid pozitivne djece – četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16, sedam godina, a najmlađa je beba od šest mjeseci.

Profesor Vladislav Vukomanović je rekao za RTS da su djeca koja se nalaze na vještačkoj ventilaciji i dalje u dosta lošem stanju – djetetu od šest mjeseci povremeno se nalaz na plućima poboljša, a povremeno se pogorša. Kod dječaka od 17 godina koji je gojazan, što je jedan od značajnih komorbiditeta, stanje je, takođe, promjenljivo. Djevojčica sa drenovima je u teškom stanju i djevojčica koja ima i bubrežnu bolest je u veoma teškom stanju.

– Bolest počinje tako što zahvati pluća, međutim, poslije stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama. Mnogo je ljudi uključeno da se bolest završi pozitivno – naveo je Vukomanović.

Napominje da se veći broj djece pregleda u ambulanti u odnosu na prethodne pikove epidemije. Objašnjenja mogu da budu različita, kako kaže, ali kada je kretanje djece bilo ograničeno i kada je bilo manje miješanja, može se reći da je bilo i dvostruko manje pregledane dece sa temperaturom i svim simptomima koji mogu da ukažu na kovid 19.

Govoreći o vakcinaciji djece, naveo je da je prije tri, četiri nedjelje bilo vakcinisano 10.000 djece u Srbiji, a mjesec i po prije toga 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

– Pored vakcinacije i poštovanja mjera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt djeci u školskim uslovima, time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dvije do četiri nedjelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene djece – naveo je profesor Vukomanović.

Smatra da treba ozbiljno razmotriti mjeru da djeca pređu na onlajn nastavu i onda procijeniti da li to daje efekte.

– Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primjenu nad djecom od pet do 11 godina, već su prošli klinička ispitivanja. Još nisu stigla odobrenja, ali vjerujem da će se to desiti u narednim mjesecima – napomenuo je.

U Dječjoj klinici u Tiršovoj je petoro kovid pozitivnih mališana – dvoje je na respiratoru. U Dječjoj klinici Kliničko bolničkog centa ,,Dr Dragiša Mišović” su 32 mališana.

Izvor i foto: rts.rs