DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Sedmogodišnjakinja na respiratoru, beba i dvoje tinejdžera bore se za život

Foto: Dado Đilas

Još jedno dijete, djevojčica od sedam godina, priključena je, zbog komplikacija kovid-19, na respirator u Institutu za majku i dete ,,Dr Vukan Čupić”, potvrdio je za ,,Novosti” profesor dr Predrag Minić, pulmolog u ovoj ustanovi i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

Sada je na respiratorima u ovoj ustanovi ukupno četvoro djece, a još jedan dječak sa neurološkim problemima je bio intubiran, pa ekstubiran.

– Djevojčica koja je kod nas prevezena iz KBC ,,Dr Dragiša Mišović” ima nefrološku bolest i ona je od četvoro intubirane djece jedina sa komorbitetom, odnosno pratećim hroničnim oboljenjem – kaže dr Minić za ,,Novosti”.

Dodao je da je, prema svim parametrima, ona, ipak, u nešto boljem stanju nego šestomjesečna beba i dvoje tinejdžera ,,za koje se već dugo borimo”.

Prvo troje djece u Srbiji, koja su sa kovid-19 priključena na respiratore su, kako je juče potvrdio prof. Minić, sve vrijeme na ivici života.

– Borimo se danonoćno, ovo je vrhunska medicina u našim uslovima, sa svom neophodnom najmodernijom opremom za monitoring ovakvih slučajeva, ali su pomaci, nažalost, gotovo nikakvi. Ova djeca su gotovo već treću nedjelju na respiratorima. Ima nekih poboljšanja, u parametrima koji se prate, ali to je boljitak, nažalost, samo u brojevima, ne i u stvarnom zdravstvenom stanju te djece – kaže prof. Minić.

Izvor: novosti.rs