COVID 19 PREPORUKA

MZ: Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dolazi u Crnu Goru

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus najavio je da će tokom 2022. godine posjetiti Crnu Goru. On je to saopštio prilikom susreta sa ministarkom zdravlja Crne Gore Jelenom Borovinić Bojović na marginama Svjetskog zdravstvenog samita koji se održava u Berlinu.

To će biti prvi put da najviši zvaničnik SZO boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Očekuje se da posjeta bude realizovana u okviru Samita malih zemalja čiji će domaćin naredne godine biti naša država.

– Posjeta generalnog direktora SZO Crnoj Gori biće dokaz uvažavanja uloge našeg zdravstvenog sistema i svakog zaposlenog u tom lancu. Bićemo domaćini dostojni gosta čija je uloga, tokom pandemije, na globalnom nivou od presudnog značaja – poručila je Borovinić Bojović.

Delegacija Crne Gore, koju je predvodila ministarka zdravlja, prvi put je prisustvovala Svjetskom zdravstvenom samitu koji se tradicionalno održava u Berlinu.

Samit se održava pod pokroviteljstvom kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emanuela Makrona, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen i generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adanoma Gebrejesusa.

Tokom višednevne posjete delegacije Crne Gore Berlinu ugovoren je niz aktivnosti između Kliničkog centra Crne Gore, Instituta za javno zdravlje i Univerzitetske bolnice Charite i Instituta Robert Koh.

Saradnja će se prvenstveno ogledati u oblasti stručnog usavršavanja naših ljekara i medicinskog osoblja u Njemačkoj, a, osim toga, Crna Gora će biti prva zemlja Zapadnog Balkana sa kojom će Njemačka uspostaviti kooperaciju u sferi telemedicine.