COVID 19 PREPORUKA

SARADNJA IJZCG I INSTITUTA ROBERT KOH: Usavršavanja će se obavljati i u Berlinu

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić potpisao je Memorandum o saradnji sa predsjednikom Instituta Robert Koh u Berlinu, prof. dr Lotarom H. Vilerom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Memorandumom, koji je potpisan u Njemačkoj, predviđen je niz aktivnosti u oblasti stručnog osposobljavanja, naučnog istraživanja i ostalih javno- zdravstvenih aktivnosti.

– Partnerstvo sa Institutom Robert Koh, čiji ugled prevazilazi evropske okvire, a koje je danas formalizovano, potvrđuje i status Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Zahvaljujući Memorandumu o saradnji sa kolegama iz Njemačke, rad našeg Instituta biće dodatno unaprijeđen – poručio je dr Galić.

Partnerstvo je, na prvom mjestu važno, jer, između ostalog, podrazumijeva saradnju u sprječavanju i upravljanju epidemijama zaraznih bolesti i njenih dalekosežnih posljedica, poput aktuelne pandemije korona virusa. IJZCG će sa kolegama iz Berlina raditi i na unapređenju i organizaciji u vanrednim situacijama, na promociji javnog zdravlja, nadzoru i praćenju zaraznih i nezaraznih bolesti.

– Važno je da smo dogovorili i razmjenu osoblja pa će naše kolege imati priliku da se na licu mjesta uvjere u najviše i najbolje međunarodne prakse koje će kasnije primijeniti u crnogorskom zdravstvenom sistemu – istakao je dr Galić.

Potpisivanju memoranduma u Berlinu je prisustvovala i ministarka zdravlja Crne Gore.

-Pomoć Njemačke je od velikog značaja za naš zdravstveni sistem i na tome smo izuzetno zahvalni – kazala je dr Borovinić Bojović.

Podsjećamo, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji IJZCG sa Institutom Robert Koh u maju 2021. godine sprovedena je analiza nadzora i odgovora na pandemiju COVID 19 infekcije.

Takođe, osoblje laboratorije za molekularnu dijagnostiku je prošlo obuku za sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 i dobilo sertifikate, pa će na taj način nakon pandemije, to značajno pomoći u dijagnostikovanju različitih patogena.

U zvaničnoj posjeti Institutu Robert Koh i Univerzitetskoj klinici su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i direktorica KCCG dr Ljiljana Radulovi kao i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Podgorici, Mina Brajović.