DRUŠTVO PREPORUKA

MZ: Ambasada Izraela donirala defibrilatore Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

Nerezidentna ambasada Izraela u Crnoj Gori donirala je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dva defibrilatora, medicinske aparate koji se koriste kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugog poremećaja srčanog ritma.
Medicinsku opremu je, u ime Ambasade, ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuku Nikoviću uručio nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan.
Borovinić Bojović je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, zahvaljujući ambasadoru na dosadašnjoj podršci i pomoći, istakla da je donacija neizmjerno važna za zdravstveni sistem, jer se upotrebom tih aparata spašavaju ljudski životi.
Ministarka je, izražavajući zadovoljstvo zbog saradnje dvije zemlje, najavila spremnost i potrebu za mogućnost unaprjeđenja tih odnosa u oblasti medicine, s posebnim naglaskom na Zavod za hitnu medicinsku pomoć.
– Sistem hitne medicinske pomoći u Izraelu je možemo slobodno reći suveren, precizan i besprekoran, sa jasno definisanim protokolima i mi, kao sistem koji želi da unaprijedi ovaj vid veoma važnog segmenta zdravstva, želimo da primijenimo modele od najboljih, što vi svakako jeste – kazala je ministarka zdravlja.
Ona je najavila da će, u cilju produbljivanja saradnje dvije zemlje u oblasti zdravstva, pokrenuti inicijativu za potpisivanje memoranduma o saradnji ministarstava zdravlja Crne Gore i Izraela.
– Izražavajući zadovoljstvo zbog susreta sa ministarkom zdravlja, ambasador Vilan je najavio i u narednom periodu pomoć i podršku njegove zemlje crnogoskom zdravstvenom sistemu. Takođe, kazao je da će se kroz obuke koje organizuje Agencija za međunarodnu razvojnu sardanju (MASHAV), omogućiti crnogorskim zdravstvenim radnicima stručno usavršavanje u različitim oblastima medicine – navode iz Ministarstva zdravlja.
Direktor Zavoda Vuk Niković upoznao je ambasadora sa načinom funkcionisanja ustanove kojom rukovodi i kazao da je u planu njena reorganizacija, pri čemu će, kako je dodao, iskustva Izraela u tom segmentu biti od velike pomoći, kako bi se unaprijedio sistem crnogorske hitne pomoći.