ART PREPORUKA

BEOGRAD: Održana komemoracija Marku Živiću

Komemoracija glumcu Marku Živiću održana je danas na Velikoj sceni Olivera i Rade Marković Beogradskog dramskog pozorišta.
Od voljenog umjetnika došli su da se oproste brojne kolege i prijatelji. Na komemoraciji su bili Milica Milša, Žarko Jokanović, Petar Benčina, Dejan Lutkić, Sandra Bugarski, Srđan Timarov, Vesna Čipčić i drugi.
Na početku pušteni su inserti iz ostvarenja u kojima je Marko Živić učestvovao. Od televizijskih projekata do njegovih glumačkih bravura u filmovima, serijama i pozorištu.
Miloš Biković, koji je sarađivao sam Živićem u predstavi ,,Kada su cvetale tikve” i filmskom serijalu ,,Montevideo”, prisjetio se lijepih zajedničkih trenutaka.
– Marka sam upoznao 2005. godine u ,,Dadovu”. Radili smo neku novogodišnju tezgu. Sjećam se, jednom smo igrali preferans i rekao mi je toliko me karta neće da me sigurno negdje čeka Žizel Bundšen. Taj osmjeh, ta šala, to što je nosio sa sobom, kao štit, kao zaštitni znak, to je ono po čemu ću ga pamtiti – rekao je Biković.
Govor je održao prijatelj i kolega Andrija Kuzmanović.
– Marko je volio neke uloge da posveti ljudima kojih nema. Mi ćemo sada igrati za njega. Družili smo se dosta, o svemu smo pričali, on više… Mislim da sam se mnogo puta nenamjerno ogriješio o njega i mislim da su mnogi od nas nekad njega stavili po strani. On je bio jedna velika beba i jedne oči koje se nisu promijenile otkad su došle iz porodilišta. Imam svašta da vam pričam, ali ću zadržati sebično za sebe jer sad nemam snage da pričam. Zvali smo se ,,Pepi”… Pepi, hvala ti na svemu, ljubi te brat – rekao je Andrija Kuzmanović.
Kroz suze je govorila njegova velika prijateljica Milica Zarić.
– Da mi, tvoji klasići, imamo moć da režiramo život, ti bi sada ušetao na scenu koja nosi ime našeg profesora i uzviknuo onu tvoju čuvenu: ,,Šta ste se zarozali, hajde, bate, da radimo”. Uvijek si se prvo čuo, pa vidio i osmijehom odmah obojiš nam lice. Marko, ti si uspjeh, šarm, posvećenost i ludačka radna energija, davanje bezrezervno, nepresušni osmjeh, najduhovitiji drug sa osmjehom koji liječi – rekla je, između ostalog, Milica Zarić.
Slobodan Boda Ninković, takođe kroz suze, u svom govoru naveo je da je bio blizak sa Markom Živićem.
– Marko je za mene maslačak. Marko, ovo nije bio dogovor. Trebalo je ti mene da pratiš uskoro u penziju, a sada ja tebe ovako pratim – rekao je  Ninković.
Od Marka se oprostio i upravnik Kruševačkog pozorišta.
– Putuj, Marence, odmori se, zaslužio si – rekao je Branislav Nedić.
Marko Živić biće sahranjen danas na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14 sati, a glumac će biti sahranjen na novim parcelama u blizini Aleje zaslužnih građana.
Živić je preminuo proteklog četvrtka od posljedica koronavirusa.
Izvor: Blic.rs
Foto: Nikola Anđić

kud duga