MAGAZIN PREPORUKA

MAKEDONSKI SLAVUJ: Četrnaest godina od smrti Toša Proeskog

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Danas se obilježava 14 godina od smrti makedonskog slavuja Toša Proeskog.
Poginuo je u 26. godini tog 16. oktobra 2007, oko 6.20 sati na autoputu kod Nove Gradiške.
– U nasljeđe nam je ostavio neizbrisivi trag, bez obzira pričamo li o njegovim ljudskim ili muzičkim vrijednostima, a u danima pred nama, svako ga se prisjeća na svoj način – navodi se u saopštenju Hit Recordsa.
Njegove riječi, ,,Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome.'’, dodaju oni, ,,ostaće zauvijek urezane u srcima svih koji su imali privilegiju lično ga poznavati ili ga pratiti putem njegovog bogatog humanitarnog i muzičkog djelovanja.”
– Ni tada, a ni danas, nema osobe koja za Tošu nije imala samo riječi hvale – kažu u Hit Recordsu.

Foto: Hit Records

Tradicionalno, maratonci su i ovoga puta trčali od Nove Gradiške do rodnog grada Proeskog, Kruševa. Memorijalni maraton krenuo je u četvrtak, sa stadiona NK Sloga u Novoj Gradiški, a uoči starta upriličeno je polaganje vijenaca ispred spomenika Toši Proeskom, koji se nalazi u sklopu tamošnje Elektrotehničke i ekonomske škole.

Foto: Hit Records

Kao i svake godine, u Zagrebu u kapelici na Rokovom perivoju 17.10. u 10:00h, biće održana misa, podsjećaju iz Hit Recordsa.
Miroslav Rus, s kojim je Proeski sarađivao, za Radio Slobodnu Dalmaciju kaže da je u Proeskom bio ,,dobio prijatelja i izvođača o kakvom svaki autor može samo da sanja.”
– Često sam mu znao reći kad bi me pitao je li dobro otpjevao u studiju: ,,Čovječe, ti bolje pjevaš nego što mi pišemo.” Taj je momak neko koga u životu sretneš ili ne sretneš. Moja velika radost i moja velika tuga. Nikada ga neću prežaliti. Njegov mir ostao je visoko gore u Kruševu, u koje se na kraju i vratio zauvijek toga tužnog dana – rekao je Rus za Radio Slobodnu Dalmaciju.

Foto: Bojan Marović/Facebook

Crnogorski muzičar Bojan Marović, koji je na koncertu Proeskog na Cetinju septembra i kasnije na humanitarnom koncertu u Skolju 5. oktobra te 2007. godine, zajedno otjevao numeru ,,Tajno moja”, sjeća se prijatelja.
– Eto i 14 godina prođe, sa svim tim uspomenama se živi, tako mora. Vrijeme samo bol stavi nedje na dnu srca, a ne liječi ga, u taj kofer stane i jutro i noć, sreća i tuga, i još mnogo stvari koje na kraju ipak jednom moramo otvoriti i pokazati na poslednjoj stanici. Prijatelju moj, neke stvari se ne zaboravljaju, zato sam srećan što smo uvijek živjeli za muziku, disali za nju, davali joj svaki uzdah, vrijedi prijatelju, vrijedi sve to… Do nekog novog momenta – napisao je Marović na službenom Facebook profilu.

Kako je Proeski i podsjetio u ovom snimku, regionalna karijera je krenula kada je na ,,Sunčanim skalama” u Herceg Novom 2000. otpjevao pjesmu ,,Tajno moja”. Tada je ušao u srca svih koji su to izvođenje čuli i ostao.
Hrvatski muzičar Toni Cetinski, koji je s Proeskim snimio duetsku pjesmu ,,Lagala nas mala” i ove godine se sjeća velikog prijatelja.
– I danas četrnaest godina kasnije, teško mi je govoriti o Toši, kao i prvog dana kada se to dogodilo. Njegovim odlaskom više ništa nije isto, a svakim danom, mjesecom i godinom još više nedostaje, ne samo meni, nego mislim svima nama koji smo imali privilegiju poznavati ga, družiti se, zajedno raditi, veseliti se i tugovati! Iskreno vjerujem kako je sa ovoga otišao u bolji svijet, ali zahvaljujući njegovim djelima te prije svega ljudskim vrlinama i skromnosti, ostaje zauvijek dokaz i jedan od onih koji vraćaju vjeru u ljudskost i Boga. Siguran sam kako na neki svoj način bdije i čuva nas svime što je postigao za ovozemaljskog života, jer bio je i ostao anđeo dobrote. Volimo ga zauvijek, a sve što smo zajedno planirali znam kako ćemo nadoknaditi kad se sretnemo na nekom proplanku, gore u svemiru… Zauvijek u srcu – napisao je Cetinski na službenom Facebook profilu.
Sjeća se Proeskog i makedonska pjevačica Kaliopi.
– I ovaj oktobar nema boja otkako si nas zauvijek napustio. Jedina boja u ovoj uspomeni je tvoj božanstveni glas što si ostavio u svojim pjesmama da nas podsjeti da ništa nije prolazno, jer ni sama smrt nije kraj. Nekako si tu… kao da nikada nisi otišao – napisala je Kaliopi na službenom Facebook profilu.
Mediji podsjećaju na raniji intervju makedonske pjevačice Elene Risteske koja je sa njim razgovarala noć prije smrti.
– Voljeli smo se međusobno. Uvijek smo dugo razgovarali o svemu, čak me nazvao iz Australije. Takođe smo razgovarali i te kobne noći prije odlaska u Hrvatsku, a ja još tvrdim da je osjetio da će se nešto loše dogoditi. Na kraju razgovora, rekao mi je da ćemo ga vidjeti za nekoliko dana, ali duboko je uzdahnuo kad je rekao: ,,Ako Bog dozvoli”. U tom trenutku nije mi bilo čudno, dok se sljedećeg dana nisam probudila i saznala da je poginuo. Kad je moja majka, u nevjerici, rekla da se dogodila nesreća, znala sam da je to istina – rekla je Risteska.
Još živi sjećanje potpisnice ovih redova kada su se na dan smrti poštovaoci njega i njegovog rada spontano, u Crnoj Gori i svim republikama bivše Jugoslavije, počeli okupljati ispred ambasada Makedonije u svojim zemljama sa cvijećem, suzama u očima i svijećama.
Živi sjećanje i na sve nastupe Proeskog u Podgorici, Budvi i ostalim gradovima i divan i iskren kontakt s publikom i svakome ko ga je sreo na ulici.
Makedonski slavuj zauvijek živi u sjećanjima svih čija je srca dotakao svojim glasom, čovječnošću i ljubavlju.
B.R.