MAGAZIN PREPORUKA

AUKCIJA: Crteži Muhameda Alija prodati za skoro milion dolara

Foto: Reuters

Kolekcija crteža, skica i slika bokserske legende Muhameda Alija prodata je na aukciji kuće ,,Bonams” u Njujorku za 945.524 dolara, što je tri puta više od očekivanog.

Ponuđeno je 26 radova.

,,Ubadam kao pčela”, nacrtano 1978 (foto: Bonhams: Muhammad Ali)

Jedan od najduže čekanih radova ,,Ubadam kao pčela” prodat je za 425.000 dolara, što je više od deset puta nego što je procijenjeno.

Muhamed Ali smatra se najvećim sportistom svih vremena, aktivistom i pjesnikom, ali su njegovi umjetnički talenti manje poznati.

,,Volim te, Ameriko”, akril (foto: Bonhams: Muhammad Ali)

On je crtao i slikao cijeli svoj život uz podršku oca Kasijusa Kleja seniora koji je bio profesionalni umjetnik i oslikavao bilborde i baptističke crkve. Ali je uzimao časove i kod sportskog umjetnika Liroja Nimana.

– Kada sam otvorila kutiju sa slikama prvi put, prošli su me žmarci. Muhamed Ali je bio kulturološka ikona koja je definisala jednu generaciju. Njegov umjetnički opus prikazuje teme koje su mu bliske: boks, građanska prava, religiju, svjetski mir i humanitarni rad – rekla je direktorka odjeljenja za popularnu kulturu kuće ,,Bonams” Helen Hol.

,,Istočni izlazak sunca”, 1979, tehnika akril (foto: Bonhams: Muhammad Ali)

Radove je na aukciju stavio kolekcionar i prijatelj Rodni Hilton Braun, koji je rekao da mu je Muhamed Ali prve tri slike nacrtao nakon borbe u Bostonu 1977. godine.

– Preuzeo sam propalu umjetničku galeriju u Sohou i bio sam u potrazi za svjetski poznatom ličnošću koja bi mogla da naslika nešto što bismo prodavali u ograničenom izdanju. Niko nije sredinom šezdesetih bio veći od Muhamedija Alija – priča Braun kako je došao u kontakt sa Alijem.

Braun dodaje da je Ali odmah pristao.

– Nikada nije tvrdio da je veliki umjetnik. Znao je da je najveći bokser na svijetu, ali kada je bilo riječi o slikama, samo bi mi rekao: ,,Slikam djela koja imaju značenje.” – ističe Braun.

Muhamed Ali preminuo je 2016, u 74. godini, od posljedica duge borbe sa Parkinsonovom bolešću.

B.R.