COVID 19 PREPORUKA

POPOVIĆ SAMARDŽIĆ: Vakcina protiv gripa i kovida može istog dana

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da nema prepreka kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa, ako su građani započeli imunizaciju protiv kovida, jer iskustva pokazuju da vakcine mogu da se prime i simultano, jedna za drugom u istom danu.

Ističe da je preporuka da vakcinu protiv gripa obavezno prime stariji od 60 godina i osobe sa teškim hroničnim oboljenjima.

Montefarm je putem tenderske procedure započeo nabavku 21.700 doza vakcina, a isporuka domovima zdravlja se očekuje krajem oktobra.

– Simultana vakcinacija znači da u jednom danu može da se primi jedna vakcina u jednu ruku, druga u drugu. Vjerovatno će se nekima preklopiti vrijeme kad primaju revakcinu ili dolaze po prvu dozu vakcine protiv korone, sa vakcinacijom protiv gripa. Desiće se isto i onima koji budu trebali da prime treću dozu, a to su osobe iz vulerabilnih ugroženih grupa stanovništva,osobe starije od 60 godina, sa komorbiditetima, onkološki, kardiovaskularni, hematološki pacijenti, kao i osobe sa oboljenjima pluća. Njima se savjetuje da prime vakcine i protiv kovida i protiv gripa – pojasnila je.

Izvor: Dan