PREPORUKA ZDRAVLJE

CRNA GORA: Od utorka 14. septembra ulazak u zemlju samo uz digitalnu potvrdu


Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović predstavila  je na današnjoj pres konferenciji nove mjere koje stupaju na snagu sjutra i važiće do 24. septembra i pojasnila da su uzrokovane najviše nepoštovanjem dosadašnjih mjera.

Kazala je da su se opredijelili da prednost daju imunizaciji a ne zatvaranju i apostrofirala značaj digitalne potvrde.

-U okviru digitalne kovid potvrde više se neće priznavati status djelimične vakcinacije. U tom smislu potvrda će biti validna samo ako lice ispunjava jedan od propisanih uslova – da je prošlo 14 dana od druge doze vakcine koja se daje u dvije doze, odnosno 14 dana od imunizacije vakcinom koja se daje u jednoj dozi. Drugi je uslov negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14, a ne stariji od 180 dana. I potrebno je da osoba posjeduje negativan brzi test koji nije stariji od 48 sati-rekla je ministarka.

Na svadbama i ostalim privatnim događajima kao i sportskim događajima moguće je da prisustvuje do 100 gostiju koji moraju ispunjavati uslove iz digitalne potvrde, ulazak u diskoteke i noćne klubove moguć je samo uz posjedovanje digitalne potvrde, kao i ulazak u tržne centre. 

Od utorka, 14. septembra, ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice.

U Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina (i crnogorski državljani i stranci).

Mn.M.