DRUŠTVO PREPORUKA

RADULOVIĆ: Od 55 životno ugroženih, samo šestoro vakcinisano

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da 85 odsto hospitalizovanih pacijenata nije vakcinisano, a da je od 55 životno ugroženih, samo šestoro primilo vakcinu. Ona je u Jutarnjem programu TVCG istakla da građani ne treba da dovode u pitanje kapacitete Kliničkog centra jer su oni uvijek u mogućnosti da prime deset-15 odsto više pacijenata.

Tokom prethodne noći hospitalizovano je osam kovid pacijenata, tako da je u KCCG-u trenutno na liječenju 105 pacijenata zaraženih virusom korona.

– Građani ne treba da dovode u pitanje kapacitet Kliničkog centra kada je riječ o zbrinjavanju kovid pacijenata. Uvijek imamo deset-15 odsto mogućnosti da primimo više pacijenata. Na dnevnom nivou odlučujemo koliki će kapaciteti biti posvećeni kovid dijelu bolnice. Svakog jutra zasijeda krizni štab KCCG-a koji se bavi time – istakla je ona.

Objasnila je da je 85 odsto hospitalizovanih pacijenata nevakcinisano.

– Među 55 životno ugroženih tek je šest vakcinisanih. To pokazuje da tek pet odsto hospitalizovanih koji imaju tešku kliničku sliku predstavlja populaciju vakcinisanih – objasnila je Radulović.

Istakla je da su na mehaničkoj ventilaciji dvoje pacijenata, a 14 njih je na neinvazivnoj ventilaciji.

Dodala je da je beba koja je bila zaražena kovidom bez temperature i u dobrom stanju.

Kazala je da posvećenost hroničnim pacijentima ima za posljedicu veliku opterećenost medicinskog kadra.

Poliklinika neće prestajati s radom, ljekari preopterećeni

Naglasila je da Poliklinika neće prestajati sa radom kakva god bude epidemiološka situacija.

– Definitivno neće biti scenarija od prošle godine. Nastavićemo sa radom punim kapacitetom. Mjesečno obavimo na hiljade pregleda, prethodne sedmice samo 7,5 hiljada i to samo u Poliklinici. Imajmo na umu da isti doktori rade i u kovid režimu – kazala je ona.

Istakla je da i dalje postoji problem neotkazivanja pregleda.

– Više od 3,5 hiljada pregleda se ne otkaže. Ipak, mi pregledamo i veliki broj nezakazanih – kazala je ona.

U ovom trenutku rade svi skeneri u Kliničkom centru.

– Zbog dotrajalosti opreme, dešava se da neki aparat prestane sa radom, ali mi se trudimo da to pacijenti ne osjete – rekla je ona.

Izvor: rtcg.me