ART PREPORUKA

ART: Preminuo francuski glumac Žan-Pol Belmondo

Foto: Getty Images

Velikan francuske kinematografije Žan-Pol Belmondo preminuo je juče u svom domu u Parizu u 89. godini, izjavio je njegov advokat.

– Već neko vrijeme je bio veoma umoran. Preminuo je u miru – rekao je advokat Mišel Gode Frans presu.

Glumac u Francuskoj poznat po nadimku Bebel, snimio je oko 80 filmova, a proslavio se u ulogama u filmovima novog talasa 1960-ih godina, da bi 1970-ih postao zvijezda akcionih filmova.

Glumio je u filmovima kultnih francuskih reditelja Žan-Lika Godara, Luja Mala, Kloda Šabrola, Žan-Pjer Melvila i Fransoaa Trifoa.

Njegovi najpoznatiji filmovi su ,,Profesionalac”, ,,Borsalino”, ,,Do posljednjeg daha” i ,,Čovjek iz Rija”.

Belmondo se manje pojavivao u javnosti od 2001. godine kada je imao moždani udar. Nekoliko godina kasnije, 2008, snimio je film ,,Un homme et son chien” (Čovjek i njegov pas), priču o starcu kojeg je društvo odbacilo.

Glumac je, između ostalog, osvojio počasnu Zlatnu palmu Kanskog festivala 2011, Zlatnog lava 2016. Venecijanskog festivala, dok je na dodjeli francuskih filmskih nagrada Cezar 2017. doživio ovacije.

Primajući nagradu za životno djelo, Belmondo je tada sa štapom u ruci, uvijek sa osmjehom opet zasmijao publiku nekom šalom na račun svog izgleda ili glume.

Izvor: Beta.rs

kud duga