ART PREPORUKA

SEPTEMBAR U KIC-U: Koncert Amire Medunjanin krajem mjeseca

Jesenju sezonu Kulturno – informativnog centra ,,Budo Tomović” otvorila je peta ,,Lietritorija” koja je prethodnog vikenda izazvala veliku pažnju i interesovanje javnosti, saopšten je iz PR službe KIC-a ,,Budo Tomović”.

Publici su se u okviru trodnevnog festivala predstavile značajne autorke savremene književne scene, kao i kantautorke, urednice i teoretičarke književnosti.

Do kraja mjeseca Srce kulture grada prirediće za ljubitelje umjetnosti niz tradicionalno raznovrsnih i sadržajnih programskih aktivnosti, a u skladu sa važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva.

Ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, kad je riječ o muzici, septembar u KIC-u obilježiće gostovanje sarajevske dive Amire Medunjanin koja će 30. septembra predstaviti publici album ,,For Him And Her” posvećen legendama narodne muzike Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić. Više informacija o tom koncertu, sljedeće sedmice.

KIC će i ove godine nastaviti tradiciju obilježavanja 21. septembra, dana kada je rođen narodni heroj, revolucionar i istaknuti humanista čije ime nosi naša institucija već 56 godina – Budo Tomović.

U okviru književnog segmenta 16. septembra svoje stvaralaštvo iz ugla savremene krize patrijarhata i feminističke distopije predstaviće književnice iz Sarajeva i Podgorice, Lejla Kalamujić i Dragana Tripković. Razgovor sa njima vodiće urednica književno-informativnog programa KIC-a Valentina Knežević.

U srcu kulture grada biće promovisana i aktuelna književna izdanja, pa će publici 7. septembra biti predstavljena knjiga “Zejna” autor Sulejmana Beće Kujevića. Učesnici promocije biće: akademik prof.dr Šerbo Rastoder, prof.dr Dragan Koprivica, dr.sc Amira Redžić i prof. Ismet Mujević.

Filmski KIC-sektor pripremio je za septembar, publici omiljene – komedije pa ćemo reviju “Zlatne komedije” organizovati od 27. do 29. septembra. Na repertoaru će biti: “Ovisni o ljubavi” (1997), “Glupan i tupan” (1994) i “Ta luda ljubav” (2011).

Popularna tribina ,,Podgoričke priče” koju je ove godine pokrenuo dramski sektor KIC-a nastaviće da predstavlja neke od najznačajnijih predstavnika i djelatnika iz svih oblasti stvaralaštva. Gošća tribine ovog mjeseca je višedecenijska kulturna i pozorišna poslenica Vanja Popović.

Pozorišnu predstavu ,,Mogu li vam pomoći..?” Studentskog teatra iz Podgorice, za koju je tekst i režiju uradio Dragan Koprivica publika će ponovo moći da pogleda na Velikoj sceni KIC-a večeras (6. septembar), a 27. biće izvedena i predstava za naše najmlađe ,,Ne pričaj mi bajke” (7+).

Prva samostalna izložba slika ,,U svijetu Van Goga” autorke Šejle Kerović biće otvorena u izložbenom holu KIC-a 24. septembra.

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, Američki ugao 8. septembra organizuje druženje na platou ispred KIC-a “Budo Tomović”. Posjetioci će imati priliku da sa osobljem i volonterima razgovaraju o književnosti, omiljenim piscima i citatima, a biće tu i pokloni, knjige, časopisi i male ali korisne sitnice, za posjetioce. Pored toga deveti regionalni Sajam američkih koledža i univerziteta održaće se onlajn, 21. septembra i okupiti 35 institucija visokog obrazovanja iz čak 20 američkih država. Učešće je besplatno, ali je broj mjesta ograničen. Stoga, registrujte se već danas na: bit.ly/SEESTUDENTFAIR2021

Napomenimo na kraju da se nadamo da ćemo uskoro, u skladu sa epidemiološkim pravilima i važećim mjerama, početi sa organizovanjem proba Folklornog ansambla KIC-a, svih uzrasnih grupa, potom Školu retorike, probe KIC pop hora i ostalih radionica.

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo ukoliko posjedujete jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

kud duga