DRUŠTVO PREPORUKA

INSTITUT ZA LJEKOVE: Prijavljeno 369 sumnji na neželjene reakcije nakon vakcinacije

Crnogorskom Institutu za ljekove do kraja prošle sedmice stiglo je 369 prijava sumnji na neželjene događaje nakon vakcinacije, a najčešće reakcije su povišena temperatura, bol na mjestu primjene i malaksalost.

Iz Instituta je saopšteno da je zaključno sa 26. avgustom u Crnoj Gori primijenjeno 387.081 doza različitih vakcina protiv kovida-19 i da učestalost prijavljivanja i karakteristike neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije.

– Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene događaje nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da je na svakih 5.000 primijenjenih doza, prijavljeno pet sumnji… – precizirali su iz Instituta.

Najveći broj dostavljenih prijava, ukupno 231, odnosi se na vakcinu Sputnjik V, 74 na vakcinu proizvođača Sinofarm, a 55 Astra Zeneka, dok je dostavljeno i devet prijava sumnje na neželjene događaje nakon primjene vakcine proizvođača Fajzer/Biontek.

– Nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača je posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina protiv kovida-19 u Crnoj Gori. Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije – kazali su iz Instituta.

Saopšteno je da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost, a osim toga, i glavobolja, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima.

– U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih poremećaja, uglavnom kod pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma – istakli su iz Instituta.

Bezbjednost primjene vakcina protiv kovida-19 prate Institut za ljekove i medicinska sredstva i Institut za javno zdravlje, a sve prijave prosleđuju se u globalnu bazu podataka o neželjenim dejstvima ljekova koje vodi Uppsala Monitoring Centre u Švedskoj.