PREPORUKA SPORT

ŽRIJEB ZA EUROBASKET: Crna Gora u grupi sa Rusijom, Danskom i Austrijom

Arhiva – Foto: FIBA

Naše košarkašice će iz grupe F pokušati da stignu do još jednog nastupa na Eurobasketu, saopšteno je iz Košarkaškog saveza Crne Gore.

Žrijebom je odlučeno da nam rivali budu reprezentacije Rusije, Danske i Austrije.

Rusija je rival iz drugog šešira i favorit grupe. Reprezentacija koja je 12. na FIBA listi, sedma na listi selekcija iz Evrope. Na Eurobasketu bile su šeste.

Danska je 57. na svijetu, 30. u Evropi, dok je Austrija 61. ukupno, a 33. među evropskim selekcijama.

Samo će pobjednik grupe sigurno igrati na šampionatu kontinenta.

Ići će na prvenstvo i četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz deset grupa.

Ukoliko među dva najbolja u svojim grupama budu organizatori šampionata Slovenija i Izrael, onda će na prvenstvo ići šest drugoplasiranih selekcija.

Kvalifikacije počinju u novembru (prvi mečevi su 11).

Igraće se kroz tri kvalifikaciona prozora, drugi je u novembru 2022. a treći u februaru 2023.

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Crne Gore Jelena Škerović je nakon današnjeg žrijeba kvalifikacionih grupa za Eurobasket istakla da našu selekciju čekaju neugodni protivnici, ali da je cilj plasman na prvenstvo Starog kontinenta.

– Grupa je izuzetno zahtjevna, nema dileme da je Rusija favorit. Danska i Austrija možda nijesu zvučna imena, ali su sigurno neugodni protivnici. Moramo imati za cilj da svakoj utakmici priđemo maksimalno koncentrisano i da igramo kao da je finale. Sa takvim odnosom možemo sebe staviti u bolju poziciju za krajnji cilj, a to je bez sumnje da se kvalifikujemo za Eurobasket – rekla je Škerović.