MODA PREPORUKA

PROMJENA: Kotorska smotra mode ipak će biti održana 28. avgusta

Italo Marselja

Dvadeset četvrto izdanje Smotre ,,Umjetnost&moda” ipak će biti održano 28. avgusta u Kotoru.

Program u formi performansa koji je kombinacija umjetnosti i mode će se odvijati isto veče na dvije lokacije hotela Hume, od kojih će jedna biti na plaži, a centralnom temom će se organizatori, modna agencija ,,Fabrika”, pridružiti obilježavanju 700 godišnjice od smrti Danta Aligijerija. Tih dana, centralna proslava će biti održavana u Raveni sa festivalom u kome glavnu ulogu ima Sergej Polunjin, najveći svjetski baletan, koji je učestvovao na Smotri prije dvije godine.

Italo Marselja i Sonja Bergamasko

Prvi dio programa na plaži uključuje perfromans ZINAIDE&LOTRAINE, inspirisan Jelenom Trojanskom, u okviru koga će biti predstavljena prva kolekcija italijanskog kreatora visoke mode Itala Marselje, uz učešće manekena, igrača studia „Diano“ iz Herceg Novog, a u ulozi naratora će se naći glumica Sanja Jovićević

Drugi dio programa je na obližnjoj lokaciji hotela Huma, posvećen Danteu, sa dvije scene inspirisane „Božanstvenom komedijom“, uz učešće manekena i igrača studia „Diano“ koji će nositi drugu kolekciju Itala Marselje, sa Sanjom Jovićević u aktivnoj ulozi performansa.

Reditelj kompletnog programa je Rosano Gvipa.

Glumica Sonja Bergamasko kao jelena Trojanska na prezentaciji kolekcije Itala Marselje na Alta Romi

– Kao što znate, Opština Kotor ove godine nije uvrstila 24. Smotru ,,Umjetnost&moda” u program i budžet kulturnih dešavanja Opštine Kotor, što smo mi prihvatili kao njihovo pravo. Nakon što smo organizovali IFF Porto Montenegro 2021. koji je bio izuzetno promovisan i u inostanstvu i na društvenim mrežama, naši partneri i prijatelji iz svjetske mode su nas pitali kada će biti Smotra u Kotoru. Svi su bili više nego iznenađeni kada su čuli da je ukinuta od strane Opštine Kotor. Doživjeli smo divno priznanje, kada su nam naši prijatelji i partneri iz Rima, sa Nedjelje visoke mode u Rimu, ponudili da nam besplatno urade projekat, kako bi ova svjetski poznata manifestacija ipak zadržala kontinuitet, a i kako bismo sljedeće godine, organizovali spektakl, povodom jubileja od 25 godina, na kome radimo godinu i po, sa jednom od najpoznatijih svjetskih kulturnih institucija. Iako je vrijeme kratko, prihvatili smo ponudu koja se ne odbija i trenutno smo u intenzivnim pokušajima da obezbjedimo sponzore i neophodna sredstva za njeno održavanje – kažu organizatori.

Kreacija Itala Marselje

Organizatori dodaju da ih raduje što će ovaj projekat biti ,,divna kombinacija italijanskih i crnogorskih umjetnika”.

B.R.