ART SLAJDER

HILDEGARD MRAKOVIĆ U OGLEDALU: Umjetnik nikada ne umire, već živi kroz svoja djela

Gošća MNE magazina u rubrici “U ogledalu” ove sedmice je nova pjevačica grupe “Crveno i crno” Hildegard Mraković.

Hildegard, poznatu pod nadimkom Hilda, domaća publika pamti još kao pobjednicu muzičkog takmičenja “Intro karaoke”, tokom kojeg je pokazala izuzetne vokalne sposobnosti. Njenu muzikalnost prepoznali su i žiri i publika u regionu nakon sjajnih nastupa u “X Factor”-u, koji su izazvali odlične reakcije.
Hildegard je takođe učestvovala i na “Sunčanim skalama”, a bila je i u grupi ,,Retro”, koju je i osnovala.

Od sredine jula ove godine, Mraković je dio grupe “Crveno i crno”, sa kojima uveliko nastupa i kupi simpatije publike, a u planu je i snimanje autorskih pjesama.

U razgovoru za MNE magazin, Hildegard ističe da u poslu najprije insistira na opuštenosti i dobroj atmosferi. Bavljenje muzikom je, kako navodi, nešto što je ispunjava, a pjesmom svog života smatra “Fix you” od grupe Coldplay.

Mraković se prisjetila prvog honorara, koji je, kao djevojka u dvadesetim godinama potrošila na “krpice”. Vratila se na trenutak u djetinjstvo, sjetivši se osjećaja bezbrižnosti, “mini porodičnih koncerata”, nestašluka…

Hildegard je osim muzike, ljubiteljka i filmova, naučne fantastike, raznovrsne kuhinje i kulinarstva, djela Dženis Džoplin… A za pravu ljubav ima jasan stav – nju nikad ne možete pronaći, već ona pronalazi vas.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Djetinjstvo me asocira na bezbrižnost. Nosim samo lijepe uspomene na vrijeme kada smo se igrali  i pravili raznorazne nestašluke. Kako sam odrasla u velikoj porodici, društva nije falilo. Muzika je od malih nogu bila prisutna u mom životu, jer je većina porodice „muzikalna“ pa smo znali da organizujemo mini porodične koncerte.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Bilo je to 2000 i neke… Na šta bi djevojka u dvadesetim godinama potrošila prvi zarađeni novac nego na “krpice”.

Na čemu insistirate u poslu?

-Odgovor na ovo pitanje bi bio opuštenost!
Imala sam sreću da radim ono što volim, tako da sam uvijek bila u nekoj opuštenoj radnoj atmosferi… U poslu radijske voditeljke i novinarke, uvijek je bila prisutna kreativnost i stvaralaštvo. Pored toga, bavljenje muzikom bilo je nešto što me godinama ispunjavalo i čime sam se profesionalno bavila, i čemu sam se nakon 12 godina pauze vratila… Naravno, svakodnevna posvećenost i ulaganje u sebe je nešto što je u mom poslu bitno. Onoliko koliko sebe daš, toliko ćeš se prije približiti publici, jer to je najvažnije.

Foto: Aleksandar Jaredić

Koju knjigu/film biste preporučili?

-Od knjiga bih preporučila “Sluškinjinu priču” od Margaret Atvud, po kojoj je i snimljena jedna od mojih omiljenih serija.
Ja sam filmofil i ponekad pogledam i tri filma dnevno – naravno kada završim dnevne obaveze, ali omiljeni žanr mi je naučna fantastika… Izdvajam neprevaziđenu trilogiju “Gospodar prstenova”…

Koje jelo najviše volite?

-Najviše volim… Sve. Obožavam da spremam hranu i isprobavam svoje kulinarske vještine…

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Pravu ljubav nikad ne možete pronaći, ona pronalazi vas.. to se jednostavno osjeti. I kada ona dođe, sve ide spontano. Moj suprug je moja srednjoškolska ljubav. Neko vrijeme smo bili odvojeni i preživjeli pravu špansku seriju, a ljubav je na kraju pobjedila i ponovo nas spojila. Sad živimo zaljubljeni, u skladnom i lijepom braku sa našom djecom.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-Mogu slobodno da kažem da nijedan umjetnik nikada ne umire… on živi kroz djela koja je stvorio za života… Ali eto, ako bih morala nekoga da izdvojim, bila bi to Janis Joplin, čija je muzika imala veliki uticaj na mene kao pjevačicu.

Putovanje koje pamtite?

-Zaista ne bih mogla nijedno da izdvojim.

Pjesma Vašeg života je?

-Pjesma koju mogu slušati po cijele dane na “repeat”, a ujedno i pjesma koju sam posvetila svojoj ljubavi – mužu, je Fix you od grupe Coldplay.

 

D.Markuš

Foto: Privatna arhiva

kud duga